KEZDŐLAP | ROU GONG QUAN | QI GONG | MESTEREK | ISKOLÁNK | GYAKORLÁSOK | ÉLETMÓD | LETÖLTÉSEK
napi gyakorlatok    chan buddhizmus    meditáciĂł    tea Ă©s kungfu    Ă©telek Ă©s receptek   
XING LONG TANG - Chan buddhizmus a mindennapokban
Tó a völgy mélyén. Ég és Föld tükröződik benne - kapuja a Mindenségnek. Gyere. Engedd magadban nőni a csendet. Ha a tavat borzolni látod vágyaid fodrozzák a tükrét. Várj, hagyd, hogy a csend elsimítsa! Csukd be a szemed, és egész lelkeddel figyelj! Gyakorolj!Pár kiemelt téma erre a hónapra - nem csak harcművészetet gyakorlóknak

A ❀ Chan Ă©s HarcművĂ©szet gyakorlása három megközelĂ­tĂ©sben jegyzet a mindenben jelenlĂ©vĹ‘ gyökĂ©rrĹ‘l Ă©s szemlĂ©letrĹ‘l szĂłl: a változĂł világrĂłl (okok Ă©s feltĂ©telek, ok-okozat - 集諦, JĂ­ Di), az ĂśressĂ©grĹ‘l (空, Kong) Ă©s a KözĂ©pĂşt (中道 Zhong Dao) gyakorlásárĂłl.

ElmĂ©d akár a majom. A Mesterek ezĂ©rt ❀ "Majom Tudatnak (心猿)" nevezik, hiszen folyton egyik ágrĂłl a másikra ugrál; elmĂ©d is megállás nĂ©lkĂĽl vándorol egyik gondolattĂłl a következĹ‘ig. Ez pedig gyakran akadályoz a gyakorlásban, valĂłság megtapasztalásában...

Shangfeng Foxin Bencai szerzetes útmutatása arról szól, hogy bár lehet szorgalmas valaki, de mégsem "ébred" fel, mert nem szakít az elképezléseivel, képzetekre való támaszkodással. Érzéseik ragaszkodnak az elfogultsághoz és hamissághoz. Dolgozz magadon!

Bodhidharma tanĂ­tása nyomán keletkeztek azok a gyakorlatok, amelyek rávilágĂ­tanak a test Ă©s tudat kapcsolatára, arra, hogy az Ă©let törtĂ©nĂ©seinek Ă©rzĂ©kelĂ©se, a tudat állapotának pillanatnyi nyomata. Tanulmányozd a ❀ "Ăšt Ă©s NĂ©gy Gyakorlat" Kommentárját

❀ ❀ ❀

A meditációról, buddhizmusról és a hozzá kapcsolódó tanításokról számos érdekes tanulmányt érhetsz el a logóra klikkelve.


Xiao Feng, YongHe Templom, Peking (2009)

Honecz Lujza Lulu, Gong Wang Fu, Peking (2015)


Ha van kedved és időd, látogass ki a Pu Ji Templomba:

A Magyarországi Kínai Chanbuddhista Egyház 1164 Budapest, Rádió u. 12.

JárĂł Ă©s ĂĽlĹ‘meditáciĂł, gyakorlás a XuYun Chan Templomban (❀ Magyarországi Xuyun Buddhista Chan Központi Egyház) minden hĂ©tfĹ‘ - szerda - pĂ©ntek - vasárnap 19:00 - 21:00


A Chan buddhizmus a mindennapokban

    a tudat kiürült állapotában tapasztalható meg az egység

A kĂ­nai harcművĂ©szetekben a buddhista gyökĂ©r Bodhidharma tanĂ­tása - a Chan szellemisĂ©ge. A Chan Siddhartha Gautama tanai mentĂ©n kialakult gyakorlat, az indiai Dhyana kĂ­nai változata. Siddharta (Buddha) a ❀ NĂ©gy Nemes Igazságot (四圣谛), a ❀ Nemes NyolcrĂ©tű Ă–svĂ©nyt 八正道, a FĂĽggĹ‘ KeletkezĂ©st Ă©s az ÉntelensĂ©get tanĂ­totta. Egyetemes tanĂ­tások, melyek egyszerűen, erĹ‘lködĂ©s nĂ©lkĂĽl Ă©pĂ­thetĹ‘k be a mai hĂ©tköznapi Ă©letbe is. Nem mondják ki, milyen embernek kell lenned, vagy hogyan kell Ă©lned. A Chan arrĂłl szĂłl, hogy felismerd Ă–nmagad, tudatod többi dologgal alkotott egysĂ©gĂ©t. A Chan () egy Ăšt (), amelyen lehetĹ‘sĂ©ged van megszabadulni gondolataid zűrzavarátĂłl, tudatot terhelĹ‘ folyamatos Ă©s nyugtalanĂ­tĂł zsongástĂłl. E gyakorlat során a gongfu -d is teljesebbĂ© válik, mert az erĹ‘sebbĂ© válĂł koncentráciĂł (fĂłkuszáltság) a kavargĂł gondolatok lassulását okozzák.

Sok Ăşt van. A Chan ezek közĂĽl az egyik, melynek valĂłdi gyakorlĂłtere a mindennapi-, hĂ©tköznapi Ă©let, ahol tapasztalatokat gyűjtĂĽnk. Gyakorlása a tudat Ă©bersĂ©gĂ©rĹ‘l (figyelem) szĂłl. Minden ember kĂĽlönbözĹ‘ - egyedi tulajdonságokkal-, Ă­gy egyĂ©ni Ăšt vezet a nyugtalanság megszűntetĂ©sĂ©hez. SzemĂ©lyes tapasztalatok mentĂ©n, melyek nem fogalmazhatĂłk sem a könyvekben, sem másutt: csak önmagadban, a tudatban. Hiszen amit Ă©rzĂ©kelsz a világbĂłl, ott van. Amit problĂ©mának Ă©lsz meg, ott van. Ami megoldás lehet, ott van. A Chan tehát az önmegismerĂ©s lehetĹ‘sĂ©gĂ©t kĂ­nálja a ❀ meditáciĂłval (大坐, da zuo) vagy a belsĹ‘ harcművĂ©szet helyes gyakorlásával (ld.: ❀ Chan Ă©s HarcművĂ©szet gyakorlása három megközelĂ­tĂ©sben). Ezek pedig nem lehetnek öncĂ©lĂşak Ă©pp azĂ©rt, mert a gondolatok kiĂĽrĂ­tĂ©sĂ©t cĂ©lozzák: a tudat ĂĽressĂ©ge adja az egysĂ©g tapasztalatát, melyhez semmi köze a cselekvĂ©snek, csakis az elengedĂ©snek. Ez az egyetlen mĂłdja a nyugtalanság megszĂĽntetĂ©sĂ©nek, ahol a válaszok is e gyakorlat mentĂ©n szĂĽletnek meg. Nem elĂ©g olvasnod, Ăşjabb Ă©s Ăşjabb informáciĂłkkal “gazdagodnod”. Nem elĂ©g gondolkodnod: tenned, gyakorolnod kell. A Chan Ăštja nem egoutazás-, "bĂşra" alatt Ă©lt Ă©let. Mivel mindannyian össze vagyunk kötve, Ă­gy az kapcsolatban áll a többi emberrel. Ha elszigetelĹ‘dsz azĂ©rt, hogy a saját Ăştadat járd, azzal az egĂ©sznek ártasz. MinĂ©l inkább felismered a tudat(od) lĂ©nyegĂ©t, annál kevĂ©sbĂ© határolĂłdsz el másoktĂłl: mert megnyĂ­lik benned a minden iránt Ă©rzett megĂ©rtĂ©s Ă©s szeretet. A harcművĂ©szet, a gongfu technikák is kizárĂłlag saját erĹ‘feszĂ­tĂ©sed következtĂ©ben tanulhatĂłk. De az eredmĂ©nyt kikĂ©nyszerĂ­teni nem lehet: nem lehet "akarni", vágyni azt. A meditáciĂł, a belsĹ‘ harcművĂ©szet gyakorlata csak elĹ‘kĂ©szĂ­ti a tapasztalatok megĂ©rĂ©sĂ©t, hogy a valĂłság felbukkanhasson. Ahogy egy kertĂ©sz elĂĽlteti a magot, öntözi a növĂ©nyt, Ăłvja nevelgeti, de hogy mikor virágzik ki, az már nem az Ĺ‘ akaratának az eredmĂ©nye: csak megtörtĂ©nik.

Mint látod, a Chan a buddhizmushoz kötĹ‘dik, azonban bárki gyakorolhatja. Nem kell buddhistának lenned, vagy Buddhában hinned (hiszen az egy állapot). Ha mĂ©gis a hit szerepĂ©t vizsgáljuk, akkor ❀ Linji Mester válogatott tanĂ­tásai világosan mutatnak rá erre. A Chan gyakorlása nem kizárĂł, mindenki elĹ‘tt nyitva áll. Bárki gyakorolhat. Nem számĂ­t, hogy honnan jött Ă©s milyen nĂ©zeteket vall. ❀ Boddhidharma azt mondta: "Tapasztaljátok meg magatok!". Nem elĂ©g beszĂ©lni - "bár tĂĽzet mondunk, mĂ©gsem Ă©getjĂĽk meg a szánkat!" - mondják a nagy TanĂ­tĂłk. A szĂł nem maga a tűz. HĂ©tköznapi Ă©letben valĂł gyakorlás a belsĹ‘ szabadság Ăştja, hiszen lĂ©nyege Ă©ppen az, hogy tĂşljuss szemĂ©lyes nĂ©zeteiden, minden tanult, hallott Ă©s rád kĂ©nyszerĂ­tett-, rögzĂĽlt elkĂ©pzelĂ©sen. Meglásd korlátaidat, amelyek valĂłjában nem lĂ©teznek. Eljuss az alaphoz, a forráshoz, amely mindannyiunkban közös. De nem veszĂ­ted el az egyedisĂ©ged, Ă©ppen, hogy megtalálod azt, aki valĂłjában vagy.

Csak el kell kezdeni Ă©s folytatni a gyakorlást: a Chan azok Ăštja, akik fel akarják számolni magukban a korlátokat Ă©s nyugtalanságot. KĂ©szek arra, hogy ne csak beszĂ©ljenek Ă©s megelĂ©gedjenek kĂ©sz válaszokkal, hiszen maguk keresik meg azokat saját tudatukban. Azok Ăštja, akik könnyű Ă©letet Ă©lnek. A Chan kitartást Ă©s szorgalmat igĂ©nyel, gyakorlása által a jellemed változik meg. A belsĹ‘ harcművĂ©szet Ă©s a meditáciĂł olvasztĂłtĂ©gelyĂ©ben elĂ©g a felesleg, elpárolog a salak. A gyakorlĂł tisztává, áttetszĹ‘vĂ© válik. Ehhez pedig hozzájárul az erĹ‘ (中氣, zhong qi), amely minden helyzetben energiát nyĂşjt. A tudatod is világos, tiszta lesz, mert mentessĂ© válik a nehĂ©zsĂ©gektĹ‘l, terhektĹ‘l. Nincs többĂ© aggodalom a jövĹ‘ Ă©s mĂşlt miatt. KönnyedĂ©n teszed mindazt, amit meg kell tenned Ă©s nem fogod többĂ© megtenni azokat, amit ne kell megtenned. EgyszerűvĂ© Ă©s bölccsĂ© válsz. A mindennapi Ă©letben a Chan veszĂ©lye abban rejlik, hogy megakadsz a gyakorlat kĂĽlsĹ‘ formáinál, nem jutsz tovább, a belsĹ‘ szintre. EzĂ©rt tekints Ăşgy a Chan -ra, mint az Ă©gbolton lebegĹ‘ felhĹ‘re ami nem ragadhatĂł meg. Ne prĂłbálkozz. A Mester szinte kizárĂłlag gyakorlati Ăştmutatásokat nyĂşjt, "csak" a felesleges terhekre mutat rá, ösztönöz az azoktĂłl valĂł megszabadulásra. Már tudod, hogy ez csak Ă©s kizárĂłlag saját gyakorlásod mentĂ©n lehetsĂ©ges - Ă­gy minden tĹ‘led fĂĽgg: kĂ©rsz tanácsot vagy sem, megfogadod azt, vagy sem, teszel-e erĹ‘feszĂ­tĂ©st, vagy nem. Ha tehát ezzel a felhĹ‘vel kĂ­vánsz utazni, mozgĂ©konynak Ă©s teljesen szabadnak kell lenned. EzĂ©rt a meditáciĂł vagy a harcművĂ©szet gyakorlása (esetleg mindkettĹ‘) nem az a gyakorlat, amelyet tudatosan kell vĂ©gezned azĂ©rt, hogy felĂ©bredj. ArrĂłl van szĂł, hogy a gyakorlás (amely a gyakorlás kedvĂ©Ă©rt van) által törtĂ©nik meg a felĂ©bredĂ©s.

    ... nem az a fontos, amit létrehozol (forma), hanem az,
    amivé közben válsz (Chan Quan He Yi
    , 禅拳合一)

    Zhang Eryu Nagymester

De ez a helyes gyakorlásnak csak a hozadéka. A Chan gyakorlása nem ígér semmit. Valami azonban változik ígéret nélkül is. Minden tőled függ - a kertésztől, hogy a lehetőséget megteremtette-e a virágzásra.

Pár egyszerű kérdés és válasz

- Miben hisznek a Chan buddhisták?
- A Chan nem hit kérdése. Ha mégis szeretném megválaszolni, akkor a tudatban.
- Mi a tudat?
- Ami érzéseket társít a pillanathoz, azaz tapasztal, gondol.
- Miért fontos a tudatban "hinni"?
- Mert a tudat határozza meg a világodat amiben élsz és gyakorolsz, cselekszel.
- Mit jelent hinni a tudatban?
- Felismerni azt, hogy a gondolatok és érzések alakítják folyamatosan azt, amit megélsz. Ez tény.
- Hogyan alakĂ­tja a tudat mindezt?
- Ha jó kedved van, a dolgok szépek. Ha rossz a kedved, a dolgok rondák.
- Mi a célja ennek a hitnek?
- Nem hit kérdése :-). Ez gyakorlat, amellyel megszabadulhatsz az érzésekhez és gondolatokhoz való ragaszkodástól.
- Minek kéne megszabadulni?
- Mert a ragaszkodás folyamatos elégedetlenséget szül.
- Miféle elégedetlenséget?
- A kellemesre vágyakozás és a kellemetlentől való félelem köti le a gondolkodásod. Ezért nem vagy elégedett, nem tudod ezt fenntartani.
- Mi a baj a vággyal?
- A vágy azt jelenti, hogy épp most nem jó, ezért valami mást szeretnél, mint ami épp most van.
- Hogyan tudunk megszabadulni?
- Úgy, hogy a gondolatok helyett a tudat természetét feded fel. Ebben "hiszünk".
- Mi a tudat természete?
- A kötetlen, nyitott éberség.
- Mit jelent a tudat természetében hinni?
- Felismerni, hogy a gondolatok megjelennek és eltűnnek minden pillanatban.
- Mi van, ha ezt felismertĂĽk?
- Amikor nem ragadjuk meg a gondolatot: nem hiszünk benne, azaz a Valóság nem szűkül le egyetlen képzetre.
- Ez azt jelenti, hogy ne gondoljunk semmire?
- Dehogy. A gondolatok megjelennek maguktól és ugyanúgy elmúlnak maguktól, elég ha nem csinálsz velük semmit.
- Hogyan lehet ezt a hétköznapi tevékenységek közben megvalósítani?
- Amikor sétálsz, nem kell megmagyarázni magunknak, miért tesszük egyik lábunkat a másik után, mégsem esünk el.

Amit-, és ahogyan érzékelsz a világból, tudatodban van. Amit problémának élsz meg, ott van. Ami a megoldás, ott van. Juss túl személyes nézeteiden, minden tanult, hallott és rád kényszerített-, rögzült elképzelésen. Lásd a tudat korlátozottságát, amely valójában nem létezik.

Derűsen és nyugodtan.

❀ ❀ ❀

Ha érdekel a téma, tarts velünk - gyere gyakorolni a Xing Long Tang -ba. Köszönjük, ha megosztod ezt a lapot.


❀ ❀ ❀
0

AWAKE DRAGON AUTENTIC GONGFU SCHOOL - Member of Traditional Gongfu and Wushu Federation
Honorary President: Zhang Eryu Grandmaster I Master: Xiao Feng I Contact us: master [at] rgm.hu
Your use of this website is subject to, and constitutes acknowledgement and acceptance of, our Terms & Conditions
All Rights Reserved 1995-2015 I Cultural Xchange: CHINESE ART CENTER www.kinainfo.hu.

How you may Enhance your Health, Combat Efficiency, Mental Freshness and Spiritual Joy through Rou Gong menthods and Rou Gong Quan.