KEZD’LAP | ROU GONG QUAN | QI GONG | MESTEREK | ISKOLŃNK | GYAKORLŃSOK | …LETM”D | LET÷LT…SEK
A gyarapodů erő gyŲkere a teljessťg. A harcos nem akkor jů ha mindig ťlre tŲr. Ereje az ŕt bŲlcsessťge nťlkŁl mit sem ťr. TisztasŠga ťletre kelti a dolgokat. SzŪnek. MozgŠs. ÷rŲm. ...ťs minden erőssť vŠlik.
XING LONG TANG - OROSZL√ĀNT√ĀNC - kungfu √©s mŇĪv√©szet: √©letre kelteni

OROSZL√ĀNT√ĀNC - kungfu √©s mŇĪv√©szet: √©letre kelteni...

Iskol√°nkban 2009 ŇĎsz√©tŇĎl foglalkozunk √©szaki oroszl√°nt√°nc gyakorl√°ssal. Az oroszl√°n k√≠nai jelk√©p: az erŇĎ, fens√©gess√©g √©s b√°tors√°g szimb√≥luma, mely v√©delmet ny√ļjt a rossz szellemektŇĎl. K√≠nai mond√°k szerint az oroszl√°n az ‚Äě√ČbredŇĎ S√°rk√°ny‚ÄĚ kilencedik fia volt. A legjobb ŇĎrzŇĎ, ez√©rt l√°tni palot√°k, hivatalok √©s rezidenci√°k bej√°rat√°n√°l. A k√≠nai oroszl√°nt√°nc a Han Dinaszti√°b√≥l ered (ie.205 - isz.220) √©s a Tang Dinaszti√°ban (isz. 716 - 907) √©lte f√©nykor√°t. Az oroszl√°nt√°ncban k√©t fŇĎ ir√°ny l√©tezik: az √©szaki (北獅) √©s d√©li (北獅) st√≠lus. Iskol√°nkban az √©szaki st√≠lussal foglalkozunk, melyet a r√©gi dinaszti√°kban a Cs√°sz√°r √©s a Palota sz√≥rakoztat√°s√°ra t√°ncoltak. Az √©szaki oroszl√°n v√∂r√∂s, narancs √©s s√°rga (gyakran z√∂ld bund√°val a nŇĎst√©ny oroszl√°nn√°l, v√∂r√∂s bund√°val a h√≠m oroszl√°nn√°l), bozontos kin√©zetŇĪ, arany fejŇĪ √°llat. Pekingi Oroszl√°nk√©nt is emlegetik, mivel hasonl√≠t a pekingi palotakuty√°ra. A d√©li t√°nc ink√°bb szimbolikus, melyet cerem√≥niak√©nt adnak elŇĎ, hogy elŇĪzz√©k a rossz szellemeket, √©s szerencs√©t, gazdags√°got id√©zzenek elŇĎ. A d√©li oroszl√°n a sz√≠nek sz√©les sk√°l√°j√°t alkalmazza, √©s jellegzetes feje van nagy szemekkel, t√ľk√∂rrel a homlok√°n √©s egyetlen szarvval a feje k√∂zep√©n.


Arany Oroszl√°nok az Iskol√°nkban

Az √ČbredŇĎ S√°rk√°ny Autentikus Kungfu Iskol√°ban az √©szaki oroszl√°nt√°ncot gyakoroljuk. Az Arany Oroszl√°nok sz√ľlŇĎhaz√°ja a Ningbo-beli Ninghai (狮舞之乡), mozg√°sa egy pekingi palotakutya, a csaucsau mozg√°s√°ra eml√©keztet. Az √©szaki oroszl√°n egyik fajt√°ja az Anhui tartom√°nybeli Indigo Oroszl√°n a m√°sik (ami Iskol√°nkban van) a Hebei tartom√°nybeli Baoding ‚Äďi Dupla Oroszl√°nok.


Az Oroszl√°nt√°nc mag√°ban foglalja K√≠na sz√©ps√©g√©t, mŇĪv√©szet√©t, kult√ļr√°j√°t, trad√≠ci√≥it √©s t√∂rt√©nelm√©t. Egy j√≥ elŇĎad√°sr√≥l azt tartj√°k, hogy szerencs√©t √©s boldogs√°got hoz. A gesztusok √©s mozdulatok a misztikus l√©nyek √©rzelmeit ut√°nozz√°k √©s a t√°ncosokon (gyakorl√≥kon) kereszt√ľl kifejeznek t√∂bbek k√∂z√∂tt izgalmat, √≥vatoss√°got, k√≠v√°ncsis√°got, j√°t√©koss√°got, haragot, √°lmoss√°got, zavarodotts√°got, boldogs√°got √©s szomor√ļs√°got.

Az oroszl√°nt√°ncban k√©t gyakorl√≥ vesz r√©szt: az egyik a fej, a m√°sik a farok. Mozg√°sukat mindketten a dob ritmus√°hoz igaz√≠tj√°k. JellemzŇĎ koreogr√°fia az √©hes oroszl√°n fel√©bred√©se, aki elindul √©lelmet keresni. A szerencs√©t hoz√≥ fejes sal√°t√°t az emberek k√≠n√°lj√°k az oroszl√°nnak √ļgy, hogy az oroszl√°n egy akad√°lyon kereszt√ľl √©rheti el. Van olyan akad√°ly, melyet az oroszl√°nnak meg kell m√°sznia, √°tugrania, megker√ľlnie vagy √≥vatosan csapd√°kat keresve √°thaladni rajta, hogy el√©rje az √©lelmet. A mozdulatok harcmŇĪv√©sz technik√°kon alapulnak, √≠gy a l√©p√©sek, √°ll√°sok, erŇĎder√©k, elhajl√°sok stb‚Ķ elevenednek meg. Az alapmozg√°sokkal meglepett, ijedt, boldog, m√°sz√≥, lekuporod√≥, h√°tr√°l√≥, gurul√≥ stb., melyek kieg√©sz√ľlve a laza, √©l√©nk, √ľgyes, vid√°m √©s k√∂nnyed l√©p√©sekkel kel √©letre az oroszl√°n. A szemek, sz√°j √©s f√ľlek nyithat√≥ak, mozgathat√≥ak. Ezekkel a k√©pess√©gekkel lehet hangs√ļlyosabb√° tenni olyan mozg√°sokat, mint a t√°mad√°s, es√©s, fordul√°s, gurul√°s, ugr√°s, vakar√≥dz√°s stb.

Az √©szaki oroszl√°nt√°nc legink√°bb kedvess√©get √©s √ľgyess√©get sug√°roz, cint√°ny√©rok, gongok √©s dobok √ľtem√©re gurul √©s sz√∂kell. A vezetŇĎ t√°ncos (olykor szerzetes) egy harcos, hŇĎsies pozit√ļr√°iban gurul √©s sz√∂kell labd√°j√°val, mellyel az oroszl√°nt vezeti. Az oroszl√°n fej√©t ir√°ny√≠t√≥ gyakorl√≥ az oroszl√°n fark√°t ir√°ny√≠t√≥ gyakorl√≥val √∂sszhangban mozog, mik√∂zben k√∂veti, j√°tszik a vezetŇĎ harcossal. A farokr√©sznek a fejr√©sz mozg√°s√°ra kell odafigyelnie, a fejr√©sz alapj√°n kell ugrania, sz√∂kellnie, fordulnia √©s gurulnia, √≠gy v√°lik az oroszl√°n mozg√°sa harmonikus eg√©ssz√©. A felnŇĎtt √Čszaki Oroszl√°n p√°rt alkot (h√≠m √©s nŇĎst√©ny). Kezdetben az oroszl√°nok nem√©t a fej√ľkre k√∂t√∂tt szalag sz√≠n√©bŇĎl lehetett meg√°llap√≠tani: a nŇĎst√©nyen z√∂ld sz√≠nŇĪ-, a h√≠men pedig v√∂r√∂s szalag volt. Napjainkban az oroszl√°n nem√©t m√°r a fej√©n √©s h√°t√°n l√©vŇĎ bund√°j√°nak sz√≠ne alapj√°n is meg lehet k√ľl√∂nb√∂ztetni. A nŇĎst√©ny bund√°ja z√∂ld, a h√≠m√© pedig v√∂r√∂s.


Eredetmítoszok

T√∂rt√©n√©szek szerint az oroszl√°nt√°nc eredete 1500 √©vre ny√ļlik vissza. Az elsŇĎ oroszl√°nt a Han dinasztiabeli Shun (126-145) uralkod√≥nak hozt√°k K√≠n√°ba adom√°nyk√©nt, a Selyem√ļton kereszt√ľl. A mai Ir√°n √©s Afganiszt√°n korai uralkod√≥i oroszl√°nokat k√ľldtek aj√°nd√©kk√©nt a k√≠nai uralkod√≥knak, hogy kereskedhessenek a Selyem√ļt kereskedŇĎivel. Azonban K√≠n√°ban nem volt √°llatkert, √©s csup√°n n√©h√°ny ember l√°thatott oroszl√°nt. ‚ÄěAz ŇĎket k√∂r√ľlvevŇĎ √°llatokat szeml√©lve‚ÄĚ az √©szaki st√≠lus a kuty√°t ut√°nozza, a d√©li st√≠lus pedig a macsk√°t.

A tibeti szerzetes √©s az √Čszaki Oroszl√°n

A k√≠nai n√©phagyom√°ny szerint az √Čszaki Oroszl√°n TibetbŇĎl sz√°rmazik. A tibeti hegys√©geket misztikus sz√∂rnyek j√°rt√°k. A sz√∂rnyek miatti vesz√©ly ok√°n a L√°m√°k az idej√ľket nem csup√°n a vall√°suknak szentelt√©k, de harcmŇĪv√©szet is tanultak, hogy meg tudj√°k v√©deni magukat. Egy nap egy idŇĎs szerzetes tal√°lt k√©t oroszl√°nk√∂lyk√∂t a Kun-Lun Hegys√©gben. A k√∂lyk√∂k √°rtalmatlanok √©s szeretetre m√©lt√≥ak voltak, a bund√°juk aranylott, √≠gy a szerzetes azonnal megkedvelte azokat √©s ‚ÄěArany Oroszl√°noknak‚ÄĚ h√≠vta ŇĎket. Az idŇĎs szerzetes felnevelte az oroszl√°nk√∂lyk√∂ket, √≠gy azok felnŇĎtt vad oroszl√°nokk√° cseperedtek. Az oroszl√°nok vad term√©szete miatt senki nem mer√©szkedett a k√∂zel√ľkbe. Szerencs√©re az istenek √°ld√°s√°nak k√∂sz√∂nhetŇĎen az oroszl√°nok engedelmesek voltak, √©s elv√°laszthatatlan t√°rs√°v√° v√°ltak a szerzetesnek.

Az Oroszlán és a Nian

R√©ges-r√©gen megjelent egy f√©lelmetes sz√∂rny, a Nian (k√≠nai mitikus l√©ny) √©s a falubelieket r√©misztgette. Senki nem tudott megk√ľzdeni vele, √≠gy a falubeliek az oroszl√°n seg√≠ts√©g√©t k√©rt√©k. Az oroszl√°n megt√°madta √©s megsebes√≠tette a Nian-t. A Nian k√©sŇĎbb visszat√©rt, hogy bossz√ļt √°lljon, de az oroszl√°n nem volt a k√∂rny√©ken. Ez√©rt az emberek bambuszb√≥l √©s ruh√°b√≥l elk√©sz√≠tett√©k az oroszl√°n m√°solat√°t. K√©t ember ir√°ny√≠totta az oroszl√°nt, m√≠g a t√∂bbiek fazekakkal √©s ed√©nyekkel nagy zajt csaptak. Amikor a Nian megl√°tta az oroszl√°nt √©s meghallotta a nagy ricsajt elmenek√ľlt. A falubeliek minden √©vben folytatt√°k ezt a hagyom√°nyt, hogy elijessz√©k a gonoszt. A K√≠nai √öj√©v √ľnnepl√©sekor szok√°s az oroszl√°nt√°nc, mivel a ‚ÄěNian‚ÄĚ m√°sik jelent√©se ‚Äě√©v‚ÄĚ. A k√≠nai kifejez√©s a K√≠nai √öj√©v meg√ľnnepl√©s√©re a 过年 ‚Äěguo nian‚ÄĚ, ami sz√≥ szerint azt jelenti, hogy ‚Äěelm√ļlatni a gonoszt‚ÄĚ.

Az Oroszlán megtöri az Elefánt formációt

A Song (420-479) dinasztia alatt Zhong Yue t√°bornok d√©l fel√© ir√°ny√≠totta hadsereg√©t, hogy bevegye Lin Yi tartom√°nyt, mely Laos √©s Burma k√∂rny√©k√©n volt tal√°lhat√≥. A tartom√°ny uralkod√≥ja egy √ļgynevezett ‚Äěelef√°nt form√°ci√≥t‚ÄĚ vetett be, hogy megt√∂rje az ellens√©g csapatait. De Zhong Yue t√°bornoknak √∂tlete t√°madt, hallotta ugyanis, hogy minden vad√°llat beh√≥dol az oroszl√°nnak. Megparancsolta katon√°inak, hogy k√©sz√≠tsenek oroszl√°n ut√°nzatokat, √©s tegy√©k azokat az elsŇĎ csatasorba. Amint az elef√°ntok megl√°tt√°k azokat sz√©tsz√©ledtek, √≠gy Lin Yi beh√≥dolt Song-nak.

Az Oroszlán megment egy uralkodót

Legenda sz√≥l arr√≥l, hogy egy uralkod√≥ √°lmot l√°tott √©jszaka arr√≥l, hogy a hadsereg√©tŇĎl k√ľl√∂nv√°lva elt√©ved minden √©lelem √©s v√≠z n√©lk√ľl, √©s p√°nikba esett. Azt√°n megl√°tott egy furcsa kin√©zetŇĪ √°llatot, ami megv√©delmezte √©s visszavezette a palot√°ba. M√°snap reggel az uralkod√≥ elmes√©lte az √°lm√°t a hivatalnokainak. Az egyik√ľk azt mondta az uralkod√≥nak, hogy a le√≠r√°sa alapj√°n egy nyugatr√≥l sz√°rmaz√≥ √°llatra eml√©kezteti, ami pedig nem m√°s mint az oroszl√°n.
0

AWAKE DRAGON AUTENTIC GONGFU SCHOOL - Member of Traditional Gongfu and Wushu Federation
Honorary President: Zhang Eryu Grandmaster I Master: Xiao Feng I Contact us: master [at] rgm.hu
Your use of this website is subject to, and constitutes acknowledgement and acceptance of, our Terms & Conditions
All Rights Reserved 1995-2015 I Cultural Xchange: CHINESE ART CENTER www.kinainfo.hu.