KEZDŐLAP | ROU GONG QUAN | QI GONG | MESTEREK | ISKOLÁNK | GYAKORLÁSOK | ÉLETMÓD | LETÖLTÉSEK
A gyarapodó erő gyökere a teljesség. A harcos nem akkor jó ha mindig élre tör. Ereje az Út bölcsessége nélkül mit sem ér. Tisztasága életre kelti a dolgokat. Színek. Mozgás. Öröm. ...és minden erőssé válik.
XING LONG TANG - OROSZLÁNTÁNC - kungfu és művészet: életre kelteni

OROSZLÁNTÁNC - kungfu és művészet: életre kelteni...

Iskolánkban 2009 őszétől foglalkozunk északi oroszlántánc gyakorlással. Az oroszlán kínai jelkép: az erő, fenségesség és bátorság szimbóluma, mely védelmet nyújt a rossz szellemektől. Kínai mondák szerint az oroszlán az „Ébredő Sárkány” kilencedik fia volt. A legjobb őrző, ezért látni paloták, hivatalok és rezidenciák bejáratánál. A kínai oroszlántánc a Han Dinasztiából ered (ie.205 - isz.220) és a Tang Dinasztiában (isz. 716 - 907) élte fénykorát. Az oroszlántáncban két fő irány létezik: az északi (北獅) és déli (北獅) stílus. Iskolánkban az északi stílussal foglalkozunk, melyet a régi dinasztiákban a Császár és a Palota szórakoztatására táncoltak. Az északi oroszlán vörös, narancs és sárga (gyakran zöld bundával a nőstény oroszlánnál, vörös bundával a hím oroszlánnál), bozontos kinézetű, arany fejű állat. Pekingi Oroszlánként is emlegetik, mivel hasonlít a pekingi palotakutyára. A déli tánc inkább szimbolikus, melyet ceremóniaként adnak elő, hogy elűzzék a rossz szellemeket, és szerencsét, gazdagságot idézzenek elő. A déli oroszlán a színek széles skáláját alkalmazza, és jellegzetes feje van nagy szemekkel, tükörrel a homlokán és egyetlen szarvval a feje közepén.


Arany Oroszlánok az Iskolánkban

Az Ébredő Sárkány Autentikus Kungfu Iskolában az északi oroszlántáncot gyakoroljuk. Az Arany Oroszlánok szülőhazája a Ningbo-beli Ninghai (狮舞之乡), mozgása egy pekingi palotakutya, a csaucsau mozgására emlékeztet. Az északi oroszlán egyik fajtája az Anhui tartománybeli Indigo Oroszlán a másik (ami Iskolánkban van) a Hebei tartománybeli Baoding –i Dupla Oroszlánok.


Az Oroszlántánc magában foglalja Kína szépségét, művészetét, kultúráját, tradícióit és történelmét. Egy jó előadásról azt tartják, hogy szerencsét és boldogságot hoz. A gesztusok és mozdulatok a misztikus lények érzelmeit utánozzák és a táncosokon (gyakorlókon) keresztül kifejeznek többek között izgalmat, óvatosságot, kíváncsiságot, játékosságot, haragot, álmosságot, zavarodottságot, boldogságot és szomorúságot.

Az oroszlántáncban két gyakorló vesz részt: az egyik a fej, a másik a farok. Mozgásukat mindketten a dob ritmusához igazítják. Jellemző koreográfia az éhes oroszlán felébredése, aki elindul élelmet keresni. A szerencsét hozó fejes salátát az emberek kínálják az oroszlánnak úgy, hogy az oroszlán egy akadályon keresztül érheti el. Van olyan akadály, melyet az oroszlánnak meg kell másznia, átugrania, megkerülnie vagy óvatosan csapdákat keresve áthaladni rajta, hogy elérje az élelmet. A mozdulatok harcművész technikákon alapulnak, így a lépések, állások, erőderék, elhajlások stb… elevenednek meg. Az alapmozgásokkal meglepett, ijedt, boldog, mászó, lekuporodó, hátráló, guruló stb., melyek kiegészülve a laza, élénk, ügyes, vidám és könnyed lépésekkel kel életre az oroszlán. A szemek, száj és fülek nyithatóak, mozgathatóak. Ezekkel a képességekkel lehet hangsúlyosabbá tenni olyan mozgásokat, mint a támadás, esés, fordulás, gurulás, ugrás, vakaródzás stb.

Az északi oroszlántánc leginkább kedvességet és ügyességet sugároz, cintányérok, gongok és dobok ütemére gurul és szökell. A vezető táncos (olykor szerzetes) egy harcos, hősies pozitúráiban gurul és szökell labdájával, mellyel az oroszlánt vezeti. Az oroszlán fejét irányító gyakorló az oroszlán farkát irányító gyakorlóval összhangban mozog, miközben követi, játszik a vezető harcossal. A farokrésznek a fejrész mozgására kell odafigyelnie, a fejrész alapján kell ugrania, szökellnie, fordulnia és gurulnia, így válik az oroszlán mozgása harmonikus egésszé. A felnőtt Északi Oroszlán párt alkot (hím és nőstény). Kezdetben az oroszlánok nemét a fejükre kötött szalag színéből lehetett megállapítani: a nőstényen zöld színű-, a hímen pedig vörös szalag volt. Napjainkban az oroszlán nemét már a fején és hátán lévő bundájának színe alapján is meg lehet különböztetni. A nőstény bundája zöld, a hímé pedig vörös.


Eredetmítoszok

Történészek szerint az oroszlántánc eredete 1500 évre nyúlik vissza. Az első oroszlánt a Han dinasztiabeli Shun (126-145) uralkodónak hozták Kínába adományként, a Selyemúton keresztül. A mai Irán és Afganisztán korai uralkodói oroszlánokat küldtek ajándékként a kínai uralkodóknak, hogy kereskedhessenek a Selyemút kereskedőivel. Azonban Kínában nem volt állatkert, és csupán néhány ember láthatott oroszlánt. „Az őket körülvevő állatokat szemlélve” az északi stílus a kutyát utánozza, a déli stílus pedig a macskát.

A tibeti szerzetes és az Északi Oroszlán

A kínai néphagyomány szerint az Északi Oroszlán Tibetből származik. A tibeti hegységeket misztikus szörnyek járták. A szörnyek miatti veszély okán a Lámák az idejüket nem csupán a vallásuknak szentelték, de harcművészet is tanultak, hogy meg tudják védeni magukat. Egy nap egy idős szerzetes talált két oroszlánkölyköt a Kun-Lun Hegységben. A kölykök ártalmatlanok és szeretetre méltóak voltak, a bundájuk aranylott, így a szerzetes azonnal megkedvelte azokat és „Arany Oroszlánoknak” hívta őket. Az idős szerzetes felnevelte az oroszlánkölyköket, így azok felnőtt vad oroszlánokká cseperedtek. Az oroszlánok vad természete miatt senki nem merészkedett a közelükbe. Szerencsére az istenek áldásának köszönhetően az oroszlánok engedelmesek voltak, és elválaszthatatlan társává váltak a szerzetesnek.

Az Oroszlán és a Nian

Réges-régen megjelent egy félelmetes szörny, a Nian (kínai mitikus lény) és a falubelieket rémisztgette. Senki nem tudott megküzdeni vele, így a falubeliek az oroszlán segítségét kérték. Az oroszlán megtámadta és megsebesítette a Nian-t. A Nian később visszatért, hogy bosszút álljon, de az oroszlán nem volt a környéken. Ezért az emberek bambuszból és ruhából elkészítették az oroszlán másolatát. Két ember irányította az oroszlánt, míg a többiek fazekakkal és edényekkel nagy zajt csaptak. Amikor a Nian meglátta az oroszlánt és meghallotta a nagy ricsajt elmenekült. A falubeliek minden évben folytatták ezt a hagyományt, hogy elijesszék a gonoszt. A Kínai Újév ünneplésekor szokás az oroszlántánc, mivel a „Nian” másik jelentése „év”. A kínai kifejezés a Kínai Újév megünneplésére a 过年 „guo nian”, ami szó szerint azt jelenti, hogy „elmúlatni a gonoszt”.

Az Oroszlán megtöri az Elefánt formációt

A Song (420-479) dinasztia alatt Zhong Yue tábornok dél felé irányította hadseregét, hogy bevegye Lin Yi tartományt, mely Laos és Burma környékén volt található. A tartomány uralkodója egy úgynevezett „elefánt formációt” vetett be, hogy megtörje az ellenség csapatait. De Zhong Yue tábornoknak ötlete támadt, hallotta ugyanis, hogy minden vadállat behódol az oroszlánnak. Megparancsolta katonáinak, hogy készítsenek oroszlán utánzatokat, és tegyék azokat az első csatasorba. Amint az elefántok meglátták azokat szétszéledtek, így Lin Yi behódolt Song-nak.

Az Oroszlán megment egy uralkodót

Legenda szól arról, hogy egy uralkodó álmot látott éjszaka arról, hogy a hadseregétől különválva eltéved minden élelem és víz nélkül, és pánikba esett. Aztán meglátott egy furcsa kinézetű állatot, ami megvédelmezte és visszavezette a palotába. Másnap reggel az uralkodó elmesélte az álmát a hivatalnokainak. Az egyikük azt mondta az uralkodónak, hogy a leírása alapján egy nyugatról származó állatra emlékezteti, ami pedig nem más mint az oroszlán.
0

AWAKE DRAGON AUTENTIC GONGFU SCHOOL - Member of Traditional Gongfu and Wushu Federation
Honorary President: Zhang Eryu Grandmaster I Master: Xiao Feng I Contact us: master [at] rgm.hu
Your use of this website is subject to, and constitutes acknowledgement and acceptance of, our Terms & Conditions
All Rights Reserved 1995-2015 I Cultural Xchange: CHINESE ART CENTER www.kinainfo.hu.