KEZD’LAP | ROU GONG QUAN | QI GONG | MESTEREK | ISKOLŃNK | GYAKORLŃSOK | …LETM”D | LET÷LT…SEK
Tů a vŲlgy mťlyťn. …g ťs FŲld tŁkrŲzűdik benne Ė kapuja
a Mindensťgnek. Gyere. Engedd magadban nűni a csendet.
Ha a tavat borzolni lŠtod vŠgyaid fodrozzŠk a tŁkrťt. VŠrj,
s hagyd, hogy a csend elsimŪtsa! Csukd be szemed, ťs
egťsz lelkeddel figyelj! Gyakorolj!XING LONG TANG - Táborok, elvonulások és szemináriumok

T√ĀBOROK

"... ha m√°r volt√°l a FALU-ban, tudod, milyen sz√©p is arrafel√© a Bakony. Mennyire z√∂ldek a f√°k, √©s milyen sebes a v√∂lgyben a Torna-patak. T√°n eml√©kszel a ciripelŇĎ d√ļs f√∂venyre, a h√°rom hatalmas r√©tre, amelyet √°tszelve a mogyor√≥bokrok t√∂v√©ben forr√°s fakad‚Ķ

Az √∂les f√°k takarta meredek hegyoldalon lassan l√©pkedve, szinte hangtalanul j√∂tt Csang Mester. Kis fa√°g volt a kez√©ben, melyet ujjaival morzsolgatott. Le√©rt a tiszt√°sra, majd a patak fel√© indult. Lenn, a parton bef√©szkelte mag√°t az egyik fa t√∂rzse mell√©, h√°trahajtotta fej√©t, lehunyta szem√©t. Mikor √©szrevettem hol idŇĎzik, a k√∂zelben √©n is kerestem egy k√©nyelmes helyet a fŇĪben. A Mester kor√°bban mondta, hogy gyakorolni √≠gy is lehet. H√°t - gondoltam, kipr√≥b√°lom; lehunytam a szemem √©s elkezdtem gyakorolni.

- Mester! - t√∂rtem meg a csendet p√°r perc ut√°n - j√≥l gyakorlok? √ćgy most j√≥? Gondoljak-e valamire, vagy el√©g, ha csak l√©legzem.

- Egyetlen tiszta gondolat t√∂bbet √©r, mint ak√°rh√°ny sz√ļtra. ‚Äď sz√≥lalt meg k√∂z√∂ny√∂sen - ott van benned a t√∂k√©letess√©g Fong, √≠gy b√≠zhatsz benne, hogy megtal√°lod. A t√∂k√©letess√©ggel val√≥ tal√°lkoz√°s teszi az embert emberr√©. Van, aki keresi, van, aki tanulja, vagy meg akarja venni √©s van, aki csak teszi a dolg√°t √©s e term√©szetess√©g ok√°n egyszer csak r√°akad. Aki r√°lelt, megtal√°lta a kaput √©s bel√©phet a Magasztos Birodalm√°ba. Ha m√°r elŇĎrehaladt√°l a gyakorl√°sban, jobb, ha m√°ssal is t√∂rŇĎdsz. Egyetlen tiszta technika t√∂bbet √©r, mint ezer nap gyakorl√°s. Ott van benned a t√∂k√©letess√©g, b√≠zz benne, hogy r√°lelsz egyszer. E tal√°lkoz√°s pedig olyan √©lm√©ny lesz, amely harcmŇĪv√©ssz√© emel."

(Xiaofeng: Zhang Mester c. könyv, "A Falu" fejezet - részlet)

❀ ❀ ❀
   

❀ ❀ ❀

Li√°n Hua Fong, a L√≥tusz-cs√ļcs-, a Vir√°gz√≥ Hegy legszebb orma. Az √°lland√≥s√°g szimb√≥luma, a stabilit√°s, b√∂lcsess√©g, nyugalom √©s a kitart√°s jelk√©pe. A r√©gi tanokban e Hegy √©s a V√∂lgy a Vil√°g anyagi val√≥s√°g√°nak egys√©ge. A hegytetŇĎ pedig ‚Äď ahol a kolostor √°ll - a l√©lek magasabb rendŇĪ minŇĎs√©g√©nek, a lentrŇĎl felfel√© halad√°snak a kifejezŇĎje, ahov√° a feljut√°s is zar√°ndoklat, a v√©gsŇĎ c√©l pedig a f√∂ldi dolgokt√≥l val√≥ lemond√°s, a legmagasztosabb √°llapot el√©r√©se. Mindig √ļgy k√©pzeltem, hogy a Faluba vezetŇĎ √ļt a L√≥tusz Cs√ļcson kereszt√ľl halad ahol tompa puffan√°sok hallatszanak. Csang Mester m√°r gyakorol. Szeret itt gyakorolni. A legjobb hely a gyakorl√°sa e hegyen l√©vŇĎ kolostor h√°ts√≥ traktusa, ahol a z√∂ldsz√°r√ļ hossz√ļlevelŇĪ bambusz nŇĎ, az ak√°cok pedig csillogva szŇĪrik a napsugarakat‚Ķ

- ej‚Ķ nem szabad t√ļl m√©lyen √°llnod! ‚Äď mondta egyhang√ļan Csang Mester k√∂z√∂s gyakorl√°sunk alkalm√°val ‚Äď s√ļlyos leszel, mint ez a hegy, √≠gy nem tudsz majd mozdulni a kellŇĎ gyorsas√°ggal. ‚Ķ M√©g egyszer! ‚Äď s fej√©vel b√≥lintva jelezte, √ļjra t√°madhatok.

Feljebb helyeztem a cs√≠pŇĎm, sarkamba l√©legezve mozdult a bok√°m, t√©rdem s egy hull√°mk√©nt pillanat alatt tenyeremben √©reztem minden erŇĎmet. Ňź lassan kifordult, les√ľllyedve olyann√° lett, ak√°r a bambuszlev√©l, melyre esŇĎcsepp hullik. Elhajolt, karjai k√∂rk√∂r√∂sen suhantak testem elŇĎtt v√©delmet ny√ļjtva e t√°mad√°s ellen. F√∂ldre zuhantam.

- ‚Ķ Fong, ‚Ķ a hegy megfest√©s√©hez legal√°bb √∂t von√°s kell. ‚Äď mondta, mik√∂zben h√°tral√©pett. H√°trakulcsolta kez√©t √©s folytatta: ‚Äď ne akarj egy von√°ssal hegyet festeni! HarcmŇĪv√©szeted nem akkor lesz j√≥, ha kifel√© figyelsz. A hegy kem√©nys√©ge a rajta l√©vŇĎk l√°gys√°g√°val kel √©letre. E kettŇĎss√©g mindenben ott lakozik; csak a kem√©ny √©s a l√°gy egyes√ľl√©se-, √∂sszhangja teremt val√≥di energi√°t. M√°r nem a forma sz√°m√≠t, hanem az, hogy kellŇĎ f√ľrges√©ggel v√°ltozz egy-egy mozzanaton bel√ľl is. Ne akarj kem√©ny lenni! ‚Äď mondta, majd kiss√© felh√ļzta a szem√∂ld√∂k√©t jelezv√©n, hogy √ļjra pr√≥b√°lkozhatom.

Meghajoltam. √Črtettem, amit mond, de m√©g nem √©reztem, mit is kellene m√°shogy tennem. Az izgatotts√°gt√≥l remegni kezdett a l√°bam, nem akartam elsz√ļrni. Bele√°lltam az √°ll√°sba, s ahogy a tantien a hely√©re ker√ľlt a lelkem mintha megemelkedett volna. A s√ļlyom elillant. Hirtelen √ļgy √©reztem, m√°r nem akarom meg√ľtni‚Ķ azaz nem a mellkas√°t, nem a kez√©t, a nyak√°t a fej√©t‚Ķ csak el szeretn√©m √©rni. De ekkor hirtelen √°tl√°tsz√≥ lett a teste, l√°gyan lengŇĎ ruh√°ja m√∂g√∂tt felsejlettek a f√°k t√∂rzsei. Oldalra l√©ptem, mire Ňź velem egy√ľtt mozdult. Majd kiny√ļjtottam a karom, √ľt√©sem a v√°ll√°t √©rte, befordultam √©s a m√°sik k√©zfejem a has√°n√°l m√°ris puffant. Ňź h√°tr√°lva tomp√≠totta a t√°mad√°st. Les√ľllyedt, h√°tral√©pett‚Ķ majd felegyenesedett √©s b√≥lintott.

- ‚Ķ ilyesmi ‚Äď mondta szŇĪkszav√ļan ‚Äď √©s? √©rezted? ‚Äď k√©rdezte.

- mit pontosan?

- h√°t!!! nekem kell tudni? ‚Äď v√°gta r√° hirtelen, majd mell√©m l√©pett, s karj√°val az √ļtra mutatott jelezv√©n, s√©t√°ljunk.

Elindultunk a patak fel√©. R√∂vid ideig nem sz√≥ltunk egym√°shoz, √©n m√©g mindig a torkomban √©reztem a lelkem, karjaim remegtek. Valami√©rt nagyon megilletŇĎd√∂tt voltam.

- h√°t‚Ķ egy picit jobb volt ‚Äď sz√≥lalt meg Csang Mester halkan ‚Äď errŇĎl besz√©ltem az im√©nt. A tested ak√°r a Hegy, karjaid erŇĎs f√°i az erdŇĎinek. Sz√©l z√ļg k√∂zt√ľk, szinte bel√ľlrŇĎl has√≠t felfel√©, √°gak megemelkednek, levelek zengnek, √≠gy erŇĎs lesz, pontos, de befogad√≥ s egyben l√°gy. Nagyap√°m egyszer azt mondta, a hegy maga emberi vil√°gunk hat√°rvonala mely m√∂g√∂tt f√∂lsejlik a teljess√©g √≠g√©rete. HarcmŇĪv√©szetben erre kell t√∂rekedni; meg kell m√°szni, fel kell jutni a cs√ļcsra. A k√©pess√©g mindenkiben ott van. A hegy pedig megvil√°gosod√°s helye: cs√ļcsa az √©gbe ny√ļlik, ez√©rt ‚Äď √≠gy mondjuk; k√∂zelebb van a Magasztos Vil√°g√°hoz. A hegyre val√≥ feljut√°s egy magasabb el√©r√©s√©t, az igazi erŇĎt, az abban val√≥ term√©szetes hitet jelenti. Feljutni nem k√∂nnyŇĪ. Tal√°n nem is mindenki k√©pes erre ‚Äď jelen √©let√©ben. De ha elindulsz felfel√©, egyre ink√°bb k√©pes leszel arra is, hogy r√°l√°ss az apr√≥ dolgokra. Csak ezen az √ļton v√°lunk harcmŇĪv√©ssz√©...

(Xiaofeng: Zhang Mester c. könyv, "A Hegy" fejezet - részlet)0

AWAKE DRAGON AUTENTIC GONGFU SCHOOL - Member of Traditional Gongfu and Wushu Federation
Honorary President: Zhang Eryu Grandmaster I Master: Xiao Feng I Contact us: master [at] rgm.hu
Your use of this website is subject to, and constitutes acknowledgement and acceptance of, our Terms & Conditions
All Rights Reserved 1995-2015 I Cultural Xchange: CHINESE ART CENTER www.kinainfo.hu.