KEZDLAP | ROU GONG QUAN | QI GONG | MESTEREK | ISKOLNK | GYAKORLSOK | LETMD | LETLTSEK
így gyakorlok    Hat Tökéletesség gyakorlása    tanítványok írták   
nem az a fontos, amit létrehozol (forma),
hanem az, amivé közben válszZhang Eryu Mester egyes tanításai ezen a lapon olvashatók. Azonban csendes tanításai szerint a Nagymesterek énekei, verses tanításai adják az autentikus harcművészet lényegét, így a Rou Gong Quan megértésének alapját. Fontos, hogy próbáld teljesen megérteni ezeket, mert így természetes módon szerezed meg a módszert. 歌訣者,拳術中之精粹也,若能參透其意,窮盡其理,自能得道矣 ❀ Harcművészeti versek és énekek 歌訣


Gyakorlás alapjai 《文武双修》

Alaptanítások és gyakorlati iránymutatások (már) gyakorlók részére. Tanítások és szakcikkek - az alapoktól 《文武双修》:

ÁLTALÁNOS ISMERETEK:

A tudatod a Kungfu-ban 《心意》
Így használd a csípőd 《胯根》
A Kua 《胯》
A Jin és Fa Jin 《發勁》
Az Öt Készség 《五工》
A Három Üresség 《三空》
Három Tájék megértése 《明三节》

Rou Gong Quan Qi Gong:

Zhuang Gong (Zhan Zhuang) 《站桩》
Chan Yuan Gong 《禅圆功》
Liu He Gong 《六合功》

ÍGY GYAKORLOK

Az üresség és a nyugalom elsődleges

Gyakorlásom energiára épül. Az alap a Yin és a Yang megértése és alkalmazása. A könnyű Qi felfelé száll, a nehéz Qi lefelé süllyed - így keletkezik és múlik el a Yang és a Yin minőség. E mozgás alkotja a valódi harcművészet gyökerét. A mozgás folyamatában kialakul a Hat Harmónia, a formák a Qi áramlásával keletkezik. Körkörösek, folytonosak. A belső mozgás rugalmas, táplálva a külsőt láthatóvá válik. Ez az összhang. A nyugalom, amelyben a Yi rendíthetetlenné válik. Gyakorolnom kell, hogy könnyű legyek. Mert a „…könnyűség elsődleges…” - mondta Zhang Mester.

Megtartom a középpontot

A bai hui - hui yin húrt alkot. Kialakul az egyensúlyom, stabillá válik az állásom. Laza és rugalmas állapotában a Qi emelkedni kezd. Amikor megmozdulok, a Qi aktívvá válik és felfelé száll, hogy a mozdulataimba költözzön s belső erőt adjon minden technikámnak. Erre törekszem.

A Yi kormányozza a Qit.

A Yi (tudat) vezeti a Qi-t. A tudatom minden mozdulatokhoz használom. Az energia és az erő ott lesz. A legfőbb dolog használni a szívem és megtartani az elmém. Amikor képes vagyok erre a gondolkodásra, Zhang Mester szerint a valódi erő birtokába juthatok. Ha ott van valahol a Yi, a Qi is ott lesz. Ha a Qi ott van valahol, akkor az igazi erő is ott lesz.

Lazaság és a lesüllyesztés fontossága

Először ellazítok, így a Qi képes lesüllyedni. Jó egyensúlyba kerülök. Gyakorlásom kulcsa a békés és nyugodt elme. Ekkor leszek képes jól gyakorolni. Mielőtt a formát elkezdem, elcsendesítem az elmém. Állhatatos és elviselő vagyok azzal szemben, amivel összeütközöm. Nemcsak akkor, amikor a formát csinálom, de az életem során is.

Lazaság és a folytonosság - a Rou Gong Quan kungfuja a Csípő, a Sárkány

Mialatt gyakorolok, művelem a folytonosságot és a lágyságot - nem fogok magam ellen harcolni. Amikor a Yin és Yang nincs harmóniában, az merevséget eredményez. Az egyik módja a megvalósításnak, hogy elképzelem, amint úszom a levegőben. A forma gyakorlásában mindig törekszem a lényeges és a lényegtelen elkülönítésére. Szükséges, hogy a forma legyen lassú és gyors egyszerre, legyen lágy és kemény. Így az táplálni (építeni) tud engem. Miközben lassan mozgok, képes vagyok szétválasztani a Yin-t és a Yang-ot, a lényegest és a lényegtelent, a keményet és a lágyat.

Keresem az összhangot belső és külső közt

A külsőnek és a belsőnek eggyé kell válnia. A mozgásom gyakorlása a külső. Az elme, a Yi gyakorlása a belső. Amikor képes vagyok érezni, hogy a Qi harmonizál a külső mozgással, akkor a külső és a belső együtt van. Ez a magasabb szintje a Hajlékony Munka Stílusának. Érzem, feljebb léptem. A Qi elindul a Dantian -ből és kifele forog a testben. Sok helyes gyakorlást és jó karmát kíván. Amikor gyakorlok, egész testem egységbe hozom minden mozdulatban. Használom a csípőmet, hogy segítsem a kézmozdulataimat beolvadni az egész test mozgásába.

Kiegyensúlyozom és megtartom a Yin-t és Yang-ot. Kemény és lágy összhangja a mozgásban

Tudom, melyik kéz a teli és melyik üres. Melyik láb kemény és melyik könnyű. Megmozdulok, a csípőtől és a Dantian-től kezdem. A Hajlékony Munka Stílusában használom a csípőmet és a lábaimat. A Hajlékony Munka Stílusának alapja a csípőnél kezdődik. Képes vagyok átváltani egyikből a másikba. Belsővé kell válnia a lágynak és keménynek. Feszesnek és lazának. A lazaság és a feszesség, fokozatai ugyanannak a dolognak.

Chan Yuan Gong, körkörösség ereje. Jelen van a testem minden részében

A Rou Gong Quan körökkel teli. A Qi íves vonalban mozog e körökben. Minden erő és energia a testemben íves vonalból indul. E gyakorlás összhangba hoz a világgal. Addig gyakorolok, amíg azt érezem, hogy az egész test oly lágy és erőteljes mint a selyemszál. A Rou Gong Quan-ban a legfontosabb az összpontosítás, az íves vonalú vagy körkörös mozgásban megszülető láthatatlanul gyors egyenes. (duan da)

Alkalmazom a Körelméletet – mellkasom és hasam egybehajlik

A mozgáshoz használom a mellkast és az alhasam. A karjaim nyitnak és zárnak a technikákban. A csípő és a körkörösség a stílus főbb jellegzetessége.

Megtartom a DanTian-t és a közepet. Az alap a Nei Gong

Tudom, értem és érzem, hogy a Dantian az a hely, ahol képzem, gyűjtöm a Qi-t. Ott a Heng és a Ha Qi van (Heng az a hang, amit belégzéssel képzek és Ha az a hang, amit kilégzéssel képzek a Fa Jin alatt.) A DanTian légzés, az Ég előtti légzés. Használom az álló meditáció alatt. A Dantian -ben minden meridián kinyílik amikor kilélegzem és bezáródnak amikor belélegzem. Amikor a Rou Gong Quan -t gyakorolom, egyben qigong-ozom. Fontos, hogy a Qi-t műveljem. Minden nap szükségem van ételre, vízre és Qi-re, de legfontosabb a Qi, majd a víz, végül az étel.

Nyugalom a mozgásban

A forma egy mozgó álló oszlop - Huo Zhuang-nak is hívom. A lassú gyakorlás segíti lenyugtatni a szívet. A faállásban az energiám mélyre hatol, lemegy a Föld felé, ahol gyökeret verek, így könnyű a nehéz Qi-nek lesüllyedni és az eleven Qi-nek felemelkedni a fejem tetejére. A nyugalom gyakorlása egy nyugvó Gong, mely fejleszti a belső Qi-t. A Rou Gong Quan egy mozgó Gong. Álló helyzetben fejleszthetem a belső Qi-met és a gyökerem. Nyugodtan gyakorlok, rengeteg Qi-t nyerek. A Qi táplálja a lelkem. Amikor a formát gyakorlom, a szívet nyugodtan tartom. Mikor lassan mozgok, a Qi a mozdulattal együtt tud haladni. Ha sebesen mozdulok, a Qi kitör. A mozdulatok lassú végrehajtásával a Qi, a Vér, a mozgás összehangolását gyakorlom. Egészséget, hosszú életet és belső erőt kapok. Az egészségért és a Qi-ért kell gyakorolnom és egyesíteni kell azokat. Nem számít, mennyi technikát tudok, ha azok belső erő híján vannak, nem lesznek hatékonyak.


❀ ❀ ❀
0

AWAKE DRAGON AUTENTIC GONGFU SCHOOL - Member of Traditional Gongfu and Wushu Federation
Honorary President: Zhang Eryu Grandmaster I Master: Xiao Feng I Contact us: master [at] rgm.hu
Your use of this website is subject to, and constitutes acknowledgement and acceptance of, our Terms & Conditions
All Rights Reserved 1995-2015 I Cultural Xchange: CHINESE ART CENTER.