ÔĽŅ KEZDŇźLAP | ROU GONG QUAN | QI GONG | MESTEREK | ISKOL√ĀNK | GYAKORL√ĀSOK | √ČLETM√ďD | LET√ĖLT√ČSEK tan√≠tv√°nyok √≠rt√°k   
GYAKORL√ĀSOK - √ļton a kiteljesed√©s fel√©
nem az a fontos, amit létrehozol (forma),
hanem az, amivé közben válszZhang Eryu Mester szerint a nagymesterek √©nekei, verses tan√≠t√°sai adj√°k az autentikus harcmŇĪv√©szet l√©nyeg√©t, √≠gy a Rou Gong Quan meg√©rt√©s√©nek alapj√°t. Fontos, hogy pr√≥b√°ld teljesen meg√©rteni ezeket, mert √≠gy term√©szetes m√≥don szerezed meg a m√≥dszert. 歌訣者,拳術中之精粹也,若能參透其意,窮盡其理,自能得道矣 ❀ HarcmŇĪv√©szeti versek √©s √©nekek 歌訣


T√°borok

Oroszl√°nt√°nc

2009 ŇĎsz√©tŇĎl foglalkozunk √©szaki oroszl√°nt√°nc gyakorl√°ssal, melyben K√≠na sz√©ps√©ge, mŇĪv√©szete, kult√ļr√°ja, trad√≠ci√≥i √©s t√∂rt√©nelme mind benne van. Hebei tartom√°ny-beli Baoding ‚Äďi Dupla Oroszl√°nok laknak n√°lunk. Az oroszl√°nt√°ncban k√©t gyakorl√≥ vesz r√©szt: az egyik a fej, a m√°sik a farok. Mozg√°sukat mindketten a dob ritmus√°hoz igaz√≠tj√°k. Mivel ez nem mindig siker√ľl megnyugtat√≥an, bizony vid√°mak ezek az alkalmak.

GAL√ČRIA

Kronológiai sorrendben a számunkra is fontos felvételeket itt találod.


Linji Apát tanítása

Linji Ap√°t kolostor√°ba egy nap ifj√ļ szerzetesjel√∂lt √©rkezett.

- Ap√°t! Az√©rt j√∂ttem kolostorodba, hogy a te kezedbŇĎl kapjam meg Buddha tan√≠t√°s√°t - sz√≥lt, √©s v√°rta Linji v√°lasz√°t. A Mester azonban hosszan hallgatott, f√ľrk√©szte az ifj√ļ tekintet√©t. Majd v√°ratlanul egy hatalmas pofont kevert le neki.

- Mondd, ap√°t! Biztos vagy benne, hogy r√°szolg√°ltam erre a pofonra? - √ď, azt nem tudom m√©g, fiam. EgyelŇĎre fogadd √ľdv√∂zl√©sk√©ppen √©s rokonszenvem jelek√©nt. De tekintheted ak√°r aj√°nd√©knak is - v√°laszolt Linji, majd ism√©t hosszan hallgatott.

- Mester! Buddha tan√≠t√°s√°√©rt j√∂ttem. Fogadj kolostorodba! - sz√≥lalt meg v√©gre √ļjb√≥l, √°m √©pphogy els√≥hajtotta k√≠v√°ns√°g√°t, ism√©t csattant egy pofon.

- Fiam! Ezt a pofont m√°r fogadhatod t√∂rŇĎd√©sem, sŇĎt szeretetem jelek√©nt. Vagy tekintheted ak√°r jutalomnak is, melyre igen gyorsan r√°szolg√°lt√°l - sz√≥lt ism√©t tal√°nyosan Linji Ap√°t, azt√°n hirtelen r√°ki√°ltott az ifj√ļra. - Te kolostorba j√∂tt√©l, nem piacra! Mit k√©pzelsz?! Hogy a Tan√≠t√°st √ļgy adom a kezedbe, mint egy r√©p√°t? A Tan√≠t√°s nem r√©pa! Tudhatn√°d! - kiab√°lta az Ap√°t, csak √ļgy zengett a h√°z.

- Mit tegyek h√°t, Mester? - k√©rdezte az ifj√ļ szinte r√©m√ľlten.

- Mit tudom √©n! EgyelŇĎre kapsz egy cell√°t, azt√°n sok√°ig ne is l√°ssalak! Ez a k√©t j√≥ pofon most m√°r a ti√©d. Elleszel vel√ľk egy ideig, j√≥ t√°rsas√°gban - v√°laszolt Linji, majd r√°csapta a cellaajt√≥t, fak√©pn√©l hagyta az ifj√ļ tan√≠tv√°nyt.

  "Vajon kié a pofon?
  S miért kapom?
  Jobb, ha tudom,
  Vagy jobb, ha nem tudom?"

- r√©mlett fel az ifj√ļ eml√©kezet√©ben a r√©gi str√≥fa, s elt√∂prengett rajta. EttŇĎl a pillanatt√≥l fogva m√°ris a tud√°s √ļtj√°n j√°rt. Lin-csi ut√°n fordulva m√©ly meghajl√°ssal k√∂sz√∂nte meg a kit√ľntetŇĎ pofonokat...

Linji Mester válogatott tanításai

GYAKORL√ĀSOK - √ļton a kiteljesed√©s fel√©

A Xing Long Tang -ban nyitotts√°gra, √∂n√°ll√≥ gondolkodos√°ra, a gyakorl√°sok ment√©n keletkezŇĎ tapasztalatok meg√©rt√©s√©re √∂szt√∂nz√ľnk. Csak √≠gy √©rted meg a hajdani mesterek szeml√©let√©t √©s b√∂lcsess√©g√©t, gyakorolhatod az √∂n√°ll√≥ gondolkod√°st. Ne tanuld egyoldal√ļan a harcmŇĪv√©szetet. Gyakorl√°sban szerzett tapasztalataid alapj√°n gondolkodj r√≥la. L√°togass el m√°s iskol√°kba is tanulni, olvass, kutass, fejleszd ismereteid √©s saj√°t magad.

Zhang Mester tan√≠t√°s√°t a helyes gyakorl√°sr√≥l - S√°ri L√°szl√≥ tolm√°csol√°s√°ban - ❀ itt el√©rheted el.


Chan buddhista harcmŇĪv√©szet gyakorl√°s√°val a hagyom√°nyos k√≠nai tematika ment√©n haladunk. K√∂z√∂s gyakorl√°sok sor√°n r√©szletes magyar√°zatot kapsz minden alkalmazott m√≥dszerrŇĎl √©s gyakorlatr√≥l. Te is tudod, ha meg√©rtesz valamit, az szinte mag√°t√≥l a saj√°todd√° v√°lik, k√∂nnyen alkalmazod majd. A kung-fu gyakorl√°s√°val:

 • jobb koordin√°ci√≥s k√©pess√©get-, √©s √°ll√≥k√©pess√©get √©rsz el
 • megn√∂vekszik az erŇĎnl√©ted, √≠gy minŇĎs√©g√©ben javul az √©letenergia √©s √©letkedv :-)
 • n√∂vekszik az √∂nbizalom, a magabiztos attit√ľd hat√°rozott de szel√≠d fell√©p√©s t√ľkr√∂z
 • javul az √∂nfegyelem, √∂nkontroll mert egys√©ges lesz test √©s l√©lek
 • jobban tudsz koncentr√°lni arra amit csin√°lsz, hiszen kitart√≥bb√° v√°lsz
 • t√°gul a szeml√©leted, √ļj n√©zŇĎpontb√≥l ismered meg magad √©s a vil√°got, ez pedig perspekt√≠v√°t nyit: kiny√≠lik a vil√°g

egyszerŇĪ elvezet√©sek p√°ros gyakorl√°sa

  传统禅功夫乃动中求静之拳术,与外家拳之专主于动者不同,是以演式时,虽全体各部,运动不息,而心理上反收宁静之效;彼初学者,不谙此理,于演习之际,心不专一,意念纷纭,则不特姿势谬误,动作呆滞,且丝毫不能收效,与不练等耳;故练此拳者,必须意念惟一,心不旁鹜、自觉全体轻灵,举动自然,而心理宁静,精神愉快,功深者眞有飘飘欲仙之想矣。

  A Chan buddhista autentikus kung-fuban a mozdulatok nyugalm√°t keresd (乃动中求静). Ez hat√°rozott k√ľl√∂nbs√©g az egy√©rtelmŇĪen k√ľlsŇĎ st√≠lusokt√≥l, amelyek csak a mozg√°sra koncentr√°lnak. Ez√©rt a technik√°k sor√°n az eg√©sz test sz√ľntelen mozog√°sban van, a tudat (v. mentalit√°s) pedig nyugodt. A kezdŇĎk √°ltal√°ban nem ragadj√°k meg ezt a gyakorlatot, √≠gy tudatuk nem koncentr√°lt, gondolataik rendezetlenek. Ennek k√∂vetkezt√©ben a technik√°k hib√°sak, a mozg√°suk pedig stagn√°l √©s k√©ptelenek eredm√©nyt el√©rni. Ez√©rt egy√°ltal√°n nem helyesen gyakorolnak. Ebben a harcmŇĪv√©szetben a helyes gyakorl√°sra kell √∂sszpontos√≠tani, melyet nem lehet figyelmen k√≠v√ľl hagyni. Ennek okozatak√©nt √©rezni fogod, hogy tested rugalmas, mozg√°sod term√©szetes (举动自然), √©s tudatod nyugodt (心理宁静), lelked vid√°m (精神愉快). Az igaz√°n √ľgyes gyakorl√≥ k√∂r√ľl √©rezni ezt.

A kungfu hagyom√°nyossan azt veszi alapul, hogy minden ember √©s minden szitu√°ci√≥ k√ľl√∂nb√∂zŇĎ, nincs k√©t ugyanolyan pillanat. A Rou Gong Quan technik√°i egyszerŇĪek, egym√°sra √©p√ľlnek, k√©t dolog k√∂r√© √∂sszpontosulva: az egyik a Gong, m√°sik pedig a Quan. Gong gyakorl√°sa az alapoz√°s, az energia (Qi) megerŇĎs√≠t√©se. A Gong-ban szerzett j√≥ alap seg√≠ts√©g√©vel lehet el√©rni a harcmŇĪv√©szet magas szintjeit, n√©lk√ľle minden alkalmaz√°s haszontalan. A helyes gyakorl√°sban nem el√©g csak a forma gyakorl√°sa. A Rou Gong gyakorlataival fejlesztened kell a k√©pess√©geidet t√∂rekedve arra, hogy az eg√©szs√©ged javuljon. A r√©gi mond√°s szerint: a Quan-t kihagyhatod, de a Gong-ot nem. Ha m√°r ismered a Gong-ot, akkor ismerheted a Quan-t is. A Rou Gong Quan nem formagyakorlatok rendszere. K√©pess√©gek√©, melyek fejleszt√©se a Yuan Dinasztia √≥ta egyed√ľl√°ll√≥ m√≥dszerek alapaj√°n t√∂rt√©nik. Ezeket k√∂vetve az √©p√≠tkez√©st a stabil alapok lerak√°s√°val kezdj√ľk: k√∂nnyen tanulhat√≥ dolgokkal (melyekre a bonyolultabb kombin√°ci√≥k √©p√ľlnek). Mindig olyan feladatotokat kapsz, amik jelenlegi k√©pess√©geidnek megfelelnek. A halad√°s √©s fejlŇĎd√©s √©rdek√©ben tanulnod is kell, hogy √©rtsd: a technika hogyan √©s mitŇĎl mŇĪk√∂dik. A k√©szs√©gek fejleszt√©se, a k√©pess√©g kialak√≠t√°sa azt jelenti, hogy egy fesz√ľlt helyzetben gondolkod√°s n√©lk√ľl, reflexszerŇĪen tudd haszn√°lni a kombin√°ci√≥kat.

 • Ny√ļjt√≥ √©s laz√≠t√≥ gyakorlatokkal kezd√ľnk: Chan gyakorlatokkal nem csak a test, hanem a tudat is ellazul, √≠gy nyitottan √©s f√≥kusz√°ltan kezd√ľnk neki a technikai gyakorl√°snak.
 • A chan medit√°ci√≥ √©s √©letszeml√©let megismer√©se, gyakolr√°sa kicsiknek √©s nagyoknak, kezdŇĎknek √©s halad√≥knak - teh√°t mindenkinek - j√≥ k√∂z√©rzetet ad. √ćgy visz√ľnk vid√°ms√°got √©s erŇĎt a gyakorl√°son kereszt√ľl az √©letbe.

A mozg√°s a teljes test egys√©g√©ben rejlŇĎ erŇĎt haszn√°lja majd, term√©szetes reflexekkel, √∂szt√∂nnel √©s sz√°nd√©kkal a leghat√©konyabb koordin√°ci√≥ban. Arra √∂szt√∂nz√ľnk, hogy a fizikai gyakorl√°s mellett belsŇĎd fejleszt√©s√©re (❀ "√≠gy gyakorlok" linken: n√©lk√ľl√∂zhetetlen tan√≠t√°sok) is ford√≠ts elegendŇĎ idŇĎt.

 • Alapgyakorlatok √©s azok egyszerŇĪbb kombin√°ci√≥i k√∂vetkeznek, melyek k√∂nnyen √©rtelmezhetŇĎk, √©s helyzetmegold√°sokat tan√≠tanak. √ćgy fejlesztj√ľk a nyitotts√°got √©s a kreativit√°st mik√∂zben erŇĎs√∂dik izomrendszer.
 • A p√°ros gyakorlatokkal az technik√°k alkalmaz√°s√°t √©rtj√ľk meg. Magunkat csiszoljuk, √≠gy √ľgyess√©g√ľnk, √°ll√≥k√©pess√©g√ľnk, kitart√°sunk √©s belsŇĎ k√©szs√©geink t√∂retlen√ľl fejlŇĎdnek.
 • K√∂l√ľnleges k√∂rnyezetben gyakorlunk: az √©jjeli gyakorl√°sok vagy a s√∂t√©t tornaterem sokat seg√≠t a belsŇĎ √∂sszhang megteremt√©s√©ben. A c√∂l√∂p√∂n, bambuszr√∂nk√∂kkel val√≥ gyakorl√°s olyan helyzeteket teremte, amelyben az alkalmazkod√°s k√©pess√©ge sokat fejlŇĎdik. √úgyesebb leszel.
 • A halad√≥ form√°k √©s p√°ros mintagyakorlatok a halad√≥ gyakorl√≥kat fokozatosan terhelik, erŇĎs√≠tik. Ňźk rugalmasabb√° √©s rendezett√© v√°lnak, hiszen a dolgoznak a magas fok√ļ egyens√ļly√©rz√©k √©s koordin√°lt mozg√°s elm√©ly√≠t√©s√©n.
 • A fegyveres edz√©sek sor√°n megismered a kard, egyenes kard, bot, l√°ndzsa √©s guan dao form√°it, mozg√°svil√°g√°t.

a "kiskör" gyakolrása

Tanul√°s, harcmŇĪv√©szeti publik√°ci√≥k

Edz√©seinkkel p√°rhuzamosan a k√≠nai harcmŇĪv√©szet √©s a Nei Gong ter√ľlet√©t kutatjuk, melyet az ismert gyakorlatsorok kult√ļrt√∂rt√©neti-, √°tad√°si √©s m√≥dszertani megk√∂zel√≠t√©seinek √∂sszehasonl√≠t√°s√°val v√©gz√ľnk. Sz√°mos int√©zettel nemzetk√∂zi egy√ľttmŇĪk√∂d√©sben dolgozzuk fel a r√©gi k√≠nai feljegyz√©seket. E munk√°val c√©lunk, hogy adott korrajz t√©nyeken alapul√≥ bemutat√°s√°val, a Mesterek tan√≠t√°sait √©s magyar√°zatait a gyakorlatsorokkal egy√ľtt publik√°ljuk (bŇĎvebben: ❀ harcmŇĪv√©szet-t√∂rt√©nelmi tanulm√°nyok). L√°tjuk, hogy e szakmai munka sz√°munkra, mint akt√≠v gyakorl√≥k sz√°m√°ra perspekt√≠v√°t ny√ļjt-, s hissz√ľk, hogy √©pp √≠gy jelent seg√≠ts√©get minden harcmŇĪv√©szetet-, k√ľzdŇĎsportot gyakorl√≥ sz√°m√°ra. ha van kedved, e munk√°ba is bekapcsol√≥dhatsz.

❀ ❀ ❀

K√∂sz√∂nj√ľk, ha megosztod ezt a lapot.


❀ ❀ ❀
0

AWAKE DRAGON AUTENTIC GONGFU SCHOOL - Member of Traditional Gongfu and Wushu Federation
Honorary President: Zhang Eryu Grandmaster I Master: Xiao Feng I Contact us: master [at] rgm.hu
Your use of this website is subject to, and constitutes acknowledgement and acceptance of, our Terms & Conditions
All Rights Reserved 1995-2015 I Cultural Xchange: CHINESE ART CENTER.