XING LONG TANG - A KUA 《胯》

A Kua 《胯》

A Kua megértése a Rou Gong Quan gyakorlásában

Nagyra becs√ľlt Zhang ErYu Nagymester tisztelet√©re

❀ ❀ ❀

Az autentikus k√≠nai harcmŇĪv√©szetek gyakorl√°sa a cs√≠pŇĎ akt√≠v haszn√°lata n√©lk√ľl elk√©pzelhetetlen. A belsŇĎ ir√°nyzatok azonban enn√©l tov√°bb mennek: a helyes, eredm√©nyes gyakorl√°s miatt a cs√≠pŇĎt√°j√©k t√∂bb r√©sz√©t nevezik meg. Ennek tudatos alkalmaz√°sa teszi lehetŇĎv√© a JIN kimŇĪvel√©s√©t. A Rou Gong Quan 《柔功拳》 Nei Gong 《内功》 folyamatokra √©p√ľl, ez√©rt a technik√°inak minŇĎs√©ge √©s val√≥di ereje a "KUA"-k 《胯》 alkalmaz√°s√°val (nyit√°sukkal √©s z√°r√°sukkal) √©rhetŇĎ el. A l√°baid a cs√≠pŇĎd√∂n kereszt√ľl a KUA-k seg√≠ts√©g√©vel adj√°k √°t az energi√°t a t√∂rzsnek, amely a gerincen felfel√© hat √©s a v√°llaid √©s k√∂ny√∂k√∂k vezetik ki. Ez volt az eredeti "Tong Bi" 《通臂》 (=kereszt√ľl a karon) haszn√°lat√°nak m√≥dszere is. A Shaolin Rou Gong 《少林柔功》 laz√≠t√≥ ny√ļjt√≥ gyakorlatai √©s Qi Gong form√°i az egys√©gesen laza, k√∂rk√∂r√∂s mozg√°sra f√≥kusz√°lnak. A tested √≠gy v√°lik alkalmass√° az energia tov√°bb√≠t√°s√°ra. A JIN 《勁》 csak a KUA-k tudatos haszn√°lat√°val hozhat√≥ l√©tre. A Rou Gong Quan elvezet√©sei a t√°mad√°s energi√°j√°t is visszaford√≠tj√°k, √≠gy a test hat√°rozott k√∂r√∂n, a k√∂z√©p megtart√°s√°val mozdul. Val√≥j√°ban ez jelenti a l√°gy (belsŇĎ) √©s kem√©ny (k√ľlsŇĎ) egy√ľttes alkalmaz√°sa.

A KUA a test (cs√≠pŇĎt√°ji) r√©sze. Ez k√∂ti √∂ssze az als√≥testet a felsŇĎtestel. Tudatos alkalmaz√°sa n√©lk√ľl tested als√≥ √©s felsŇĎ r√©sze nem mŇĪk√∂dik egy√ľtt megfelelŇĎen. E ter√ľlet mag√°ba foglalja a cs√≠pŇĎ (《腰》 Yao) √©s az √°gy√©kt√°j (《襠》 Dang; comb a medenc√©hez csatlakozik, bele√©rtve az √°gy√©ki r√©szt) enyhe megemel√©s√©t. Tulajdonk√©pp egy g√∂mbcsukl√≥ a combcsont tetej√©n a cs√≠pŇĎ belsej√©ben. Nyugalmi helyzetben a testr√©szeid ide csatlakoznak, vele egy√ľtt mŇĪk√∂dnek. Mivel minden ir√°nyba mozdul, ez√©rt neh√©z a tudatos alkalmaz√°s√°t kialak√≠tani. Gondolj bele: egy sz√ľntelen v√°ltoz√≥, t√∂bb r√©szbŇĎl √°ll√≥ ter√ľletet kell koordin√°ltan mozgatni. A gyakorl√°s elŇĎrehaladt√°val k√ľl√∂nb√∂zŇĎ tud√°sszinten m√°r m√°s √©s m√°s testr√©szed k√©pes a saj√°t KUA-d √°ltal mozdulni: a tudatos haszn√°lat szintjei ez√©rt elt√©rŇĎek. Minden szint meghalad√°sa m√°s jellegŇĪ tapasztalatot √©s magyar√°zatot hoz.

Mozg√°s k√∂zben a KUA befoly√°solja a tested strukt√ļr√°j√°t, √≠gy a technik√°id minŇĎs√©g√©t √©s hat√©konys√°g√°t is. Ha tudatosan haszn√°lod, jobb koordin√°ci√≥t kapsz: a KUA-al val√≥ kapcsolat minŇĎs√©gi integr√°ci√≥t biztos√≠t (fent √©s lent / k√ľlsŇĎ √©s belsŇĎ), amely magasabb j√°rtass√°ggal-, k√©pess√©g kialak√≠t√°s√°val j√°r. Ahhoz, hogy a KUA-t j√≥l haszn√°ld, j√≥l kell haszn√°lnod a tested a KUA k√∂r√ľl: a cs√≠pŇĎd, a l√°baid, a combod. Ez egyr√©szt a megfelelŇĎ a s√ļlypont√°thelyez√©st jelenti, ahol a weilu (farokcsonti r√©sz) haszn√°lata n√©lk√ľl√∂zhetetlen. A gyakolr√°sod sor√°n a KUA szerep√©t nem lehet el√©gszer hangs√ļlyozni. Halad√≥ szinten - mivel meghaladod a der√©k v. a cs√≠pŇĎ mozg√°s√°nak tudatoss√°g√°t - a KUA tudatos alkalmaz√°sa ker√ľl elŇĎt√©rbe, mint megval√≥s√≠tand√≥ c√©l. Kor√°bban jobban √©rtetted a mozg√°s egys√©g√©t ha a cs√≠pŇĎ szerep√©t hangs√ļlyoztuk. K√∂nnyen l√°that√≥, tapinthat√≥, koordin√°lhat√≥. Halad√≥ szinten ez roppant kev√©s, sŇĎt, egy bizonyos ponton t√ļli s√ļlykol√°sa m√°r rossz ir√°nyba visz. A mozg√°s szempontj√°b√≥l igaz, hogy a cs√≠pŇĎ munk√°ja l√°that√≥, de ez csak okozata a KUA mŇĪk√∂d√©s√©nek. A derekad olyan mint egy henger, amely a k√©t l√°b tetej√©n helyezkedik el: √ļgy mozdul, ahogy a KUA ir√°ny√≠tja. A l√°bak √©s a felsŇĎtest csak akkor k√©pes √∂sszhangban mozdulni, ha a KUA-k a megfelelŇĎ m√≥don mŇĪk√∂dnek egy√ľtt. E kapcsolat bonyolult √©s nehezen megfoghat√≥. A cs√≠pŇĎ √©s a combcsont a tested teljes s√ļly√°t viselik, m√©gis fontos, hogy rugalmass√°got √©s √∂sszhangot teremtsenek a mozg√°sban. A KUA k√©pes e s√ļly rugalmas visel√©s√©re a kapcsolat megbont√°sa n√©lk√ľl, √≠gy a rugalmas erŇĎtov√°bb√≠t√°sra. Amikor gyakorolsz, l√°tsz√≥lag a testr√©szek egym√°ssal √∂sszhangban mŇĪk√∂dnek. Val√≥j√°ban ez nem igaz, mert nem haszn√°lod tudatosan a KUA-kat. Ki kell tapasztalnod √©s meg kell √©rtened, hogyan keletkezik az √∂sszhang, hogyan mŇĪk√∂dnek egy√ľtt a KUA-val a tested egyes r√©szei.

A felsŇĎtested (√©s a cs√≠pŇĎd is) egyenes, mintha a k√©t l√°bad "tetej√©n √ľln√©nek". Ezt a KUA ir√°ny√≠tja minden mozdulatban. A k√©t KUA v√©gzi az ir√°nyv√°lt√°sokat, nem pedig a cs√≠pŇĎ √©s a t√∂rzs. Ezek a testr√©szeid CSAK alkalmazkodnak a v√°ltoz√≥ ir√°nyhoz. Olyan ez, mint a fatusk√≥ a v√≠zen: ahogy a v√≠z √°ramlik, √ļgy-, √©s arra mozog a far√∂nk. A k√©t KUA mozgat t√©ged, nem pedig a t√∂rzsed. Ezt az egyik alapdolog, amit nagyon fontos meg√©rteni. A cs√≠pŇĎ csup√°n a ‚Äěhenger‚ÄĚ alja! A l√°b mozg√°sa az elsŇĎdleges, ami tetej√©n ez a henger (cs√≠pŇĎ) egyens√ļlyban √°ll. Ahogy mozdul a l√°b, mozdul a henger (cs√≠pŇĎ) k√∂zvet√≠tve a mozg√°s energi√°j√°t felfel√©. Helytelen ha a derekat a gyakorl√°s sor√°n t√ļlmozgatod. Ez azt is jelenti, hogy nem szabad direktben, izommal a derekad r√°ngatnod! A t√©rded, k√∂ny√∂ked √©s v√°llad √∂n√°ll√≥ mozg√°sa vagy t√ļlmozdul√°sa sem j√≥, mert √≠gy nincs hat√°rozott (ok-okozati) kapcsolat a l√°bakkal (ld: gy√∂k√©r): a felsŇĎ √©s als√≥ elv√°lik egym√°st√≥l. Ahhoz, hogy a karokban - √≠gy a technik√°idban erŇĎ legyen, a Qi-nek fel kell emelkednie. A ‚Äěfelemel√©s‚ÄĚ kulcsa pedig az √∂sszhang: a felsŇĎtested √©s az als√≥tested megfelelŇĎ szintŇĪ kapcsolata. Ez√©rt fontos sz√°modra a KUA tudatos haszn√°lata. A t√∂rzsed fix helyzetbe kell √°ll√≠tanod, hogy √∂n√°ll√≥an ne mozduljon meg. Ekkor csak fordulni k√©pes, illetve a l√°bak √°ltal ind√≠tott mozg√°s k√∂vet√©s√©re. A l√°bak mozg√°sa pedig a t√©rdeid mozg√°s√°n alapszik.

Amikor a t√©rded megmozdul, az energia k√©t ir√°nyba haladhat. Az egyik r√©sze a f√∂ldbe megy, a m√°sik r√©sze a KUA-n kereszt√ľl fel, a t√∂rzsedbe. A kezdŇĎk t√©rdei igen jelentŇĎsen mozdulnak, azonban min√©l gyakorlottabb vagy, ann√°l kisebb ezek mozg√°sa, √≠gy ann√°l nagyobb hat√°sra k√©pesek. Teh√°t, a test val√≥di erej√©nek forr√°sa a k√©t t√©rd megfelelŇĎ mozg√°sa: az egyik lefel√© a m√°sik felfel√© hat, az erŇĎ√°tvitel√©rt pedig a KUA felel. Akkor gyakorolsz megfelelŇĎen, ha a felsŇĎtested √∂n√°ll√≥an nem mozdul, csak a KUA √°ltal fordul: nem mozog, hanem mozgatj√°k. Alkalmazkodik. A dantian ter√ľlete szint√©n ilyen: a KUA-k mozgatj√°k, mely mozg√°s azt√°n a v√°llaidra hat. √Ėn√°ll√≥an a dantian nem okoz mozg√°st. Kifejezetten helytelen ez√©rt, ha a mozg√°st a dantian ind√≠tja, hiszen a mozg√°s a t√©rdek ir√°ny√≠t√°sa alatt √°ll. A dantian ‚Äěkem√©ny‚ÄĚ a t√∂rzseden bel√ľl, √ľl a KUA-kon. A leggyakoribb koordin√°ci√≥s hiba a t√©rdeid oldalra csavarod√°sa. Komoly energiavesztes√©get okoz amellett, hogy az iz√ľletet is megterheli. Ennek k√∂vetkezm√©nye a tested rossz mechanik√°ja, a helytelen KUA alkalmaz√°s: a csatlakoz√≥ testr√©szek nem fognak helyesen (egy√ľtt)mŇĪk√∂dni. Amennyiben a KUA nyitva van, akkor az felveszi a t√©rdek mozg√°s√°t. Mivel az egyik t√©rd a f√∂ld fel√© nyom√≥dik, a m√°sik a KUA fel√©, befoly√°solja a k√©t KUA viszony√°t √©s ennek k√∂vetkezt√©ben a dantian helyzet√©t. Amennyibe a KUA z√°rt-, vagy t√ļl √©les sz√∂gben √°ll, a t√©rdek csavarodni fognak, mert a mozg√°s (√≠gy az energia) nem jut √°t a KUA-n: az ellen√°ll ez√©rt azt√°n a t√©rdek elcsavarodnak. Ha a KUA rugalmass√°ga megfelelŇĎ, de a t√©rd mozg√°sa helytelen, akkor a KUA-t fed√©sbe tolja √©s a mozg√°s szint√©n megreked lent. √ögy kell gyakorolnod, hogy figyeled a KUA √©s a t√©rdek mozg√°s√°nak √∂sszhangj√°t. Gyakorlod, tapasztalod, fejleszted. (ld: koordin√°ci√≥, egyens√ļly, k√∂z√©pen tart√°s).

A DANTIAN - a t√∂rzsed als√≥ r√©sz√©n - a k√©t KUA-n √ľl. Amikor a k√©t KUA √∂sszhangban mŇĪk√∂dik √©s mozdul, akkor a dantian f√∂l√∂tt√ľk nyugalomban van √©s funkcion√°lisan mŇĪk√∂dik. Ha az egyik KUA t√∂bbet mozdul a m√°sikn√°l, akkor helytelen mozg√°s j√∂n l√©tre a cs√≠pŇĎ t√°j√©kon. A KUA √©s a dantian kapcsolata ez√©rt fontos: amennyiben az egyik KUA kit√©r, nincs egyens√ļly, nincs egyenletes mozg√°s. A cs√≠pŇĎ ide-oda l√≥b√°l√≥zik. Egy p√©lda erre: labd√°t teszel a sz√©kre. A labd√°t √ļgy tudod mozgatni a sz√©kkel egy√ľtt, hogy a labd√°ra t√°maszkodva eltolod a sz√©ket. A m√°sik m√≥d, hogy a sz√©ket mag√°t mozgatod a labda alatt. A k√ľl√∂nbs√©g a mozg√°s ind√≠t√°sa √©s a labda reakci√≥j√°ban van: az elsŇĎn√©l a labda kem√©ny √©s merev, nem alkalmzkodik a mozg√°shoz, nem tov√°bb√≠tja a "kapott" energi√°t. A m√°sodikn√°l viszont kimozdul, azonnal azonnal reag√°lva a sz√©k mozg√°sra. M√°sik p√©lda: form√°zz egy ‚Äěcs√©sz√©t‚ÄĚ az egyik k√©zfejedbŇĎl, a m√°sikat szor√≠tsd √∂k√∂lbe s helyezd bele. Mozgasd az √∂kl√∂det, ami b√°rmely ir√°nyba k√©pes elmozdulni, mert a ‚Äěcs√©sze‚ÄĚ mozdulatlan. Ez a cs√©sze a KUA: ahogy e p√©ld√°ban is-, a felette l√©vŇĎ testr√©szek mozg√°sa k√∂zvetlen√ľl tŇĎle f√ľggenek. A mozdulatlan cs√©sze teszi lehetŇĎv√© az √∂k√∂l mozg√°s√°t. Hogyan lehets√©ges, hogy a test nem mozdul meg, de m√©gis hatalmas erŇĎt hoz l√©tre? A kulcs a KUA alkalmaz√°sa: amennyiben nem mozdul - a t√©rdek viszont mozg√°sba hozz√°k a testet - a ‚Äěmozdulatlan‚ÄĚ KUA adja √°t a t√©rdek mozg√°s√°t a dantian-nek. Ez pedig mozd√≠tja a felsŇĎ testet √©s a v√°llakat.

A Rou Gong Quan gyakorl√°sakor a belsŇĎ energia az iz√ľletek mozg√°sa k√∂vetkezt√©ben aktiv√°l√≥dik. Helyesebb ha a mozg√°s √°raml√°s√°ra figyelsz, amely nem a horizont√°lis elmozdul√°st jelenti, hanem a csavarod√°st √©s forg√°st (ez√©rt n√©lk√ľl√∂zhetetlen a Chan Yuan Gong rendszeres gyakorl√°sa). A k√©t KUA "egym√°s ellen" dolgozik, mert a t√©rdek forg√°sa a k√∂r ford√≠t√°s√°val a KUA-k egyidejŇĪ nyit√°s√°t √©s z√°r√°s√°t eredm√©nyezi. Mintha azok egym√°sba szivatty√ļzn√°nak. A KUA nem "szabad" √ļgy, mint a k√©t karod, amely k√©pes egym√°st√≥l f√ľggetlen√ľl b√°rmely ir√°nyba elmozdulni. Anat√≥miailag a KUA nem mozog horizont√°lisan, s mindig kapcsolatban van egym√°ssal. Ha azt hiszed, hogy a KUA mozdul, akkor tuljdonk√©pp a KUA fordul. A k√©t KUA egym√°ssal ellent√©tes √°llapotba ker√ľl: az egyik p√©rseli a m√°sikat: bez√°r, a m√°sik kinyit. Egyik funkci√≥ja az energiatermel√©s, ahol a KUA a csom√≥pont. A Rou Gong Quan gyakorl√°sa sor√°n, a k√∂r√∂kn√©l a KUA a k√∂z√∂s pont. Ha a k√©t KUA-t forgatod, akkor azok forgatni fogj√°k dantian-t √©s a cs√≠pŇĎt is. A KUA k√∂zvetlen√ľl a dantian-re hat, amely a cs√≠pŇĎ energikus mozg√°s√°t eredm√©nyezi: a vez√©rk√∂r ment√©n a test mozg√°s√°t adja. A Rou Gong Quan mozg√°sa nem az izmok √°ltali mozg√°s, hanem laza test iz√ľleteinek √∂sszehangolt mozg√°sa sor√°n keletkezŇĎ energikus mozg√°s. Ez drasztikusan elt√©r az √°tlagos emberi mozg√°st√≥l: nagyon tudatos, nagyon √∂sszeszedett, √≠gy tud egy idŇĎben jelen lenni a kem√©ny √©s l√°gy.

A felsŇĎ tested energi√°ja a KUA-k forg√°s√°nak k√∂vetkezm√©nyei: a k√∂z√©p megtart√°sa, a t√∂rzs feszes √°ll√°sa, a cs√≠pŇĎ lazas√°ga - √≠gy a KUA-k forg√°sa, a t√©rdek pump√°l√°sa, amely az energi√°t egyenesen a k√∂z√©pen kereszt√ľl vezetik fel, a felsŇĎ testbe. A KUA-k seg√≠ts√©g√©vel az elvezet√©sek a dantian √©s der√©k forg√°s√°val val√≥sulnak meg.

Val√≥j√°ban nincs olyan, hogy "energia ir√°ny√≠t√°sa" vagy az "energia √°tad√°sa". Ez l√©trej√∂n, ha a dantian -t k√∂z√©pen tartod √©s a dantian terheletlens√©g√©re figyelsz amely a KUA-kon √ľl. A technik√°k k√∂r√∂k√∂n j√∂nnek l√©tre, a dantian-hez kapcsol√≥dnak. Ha a dantian - mint k√∂zpont - szerepe egy√©rtelmŇĪ sz√°modra minden mozg√°s ehhez igazodik majd. A dantian olyan mint egy labda, melynek mozg√°sa k√∂rk√∂r√∂s. Ha a gyakorl√°s k√∂zben ink√°bb line√°ris mozg√°sa van, az akad√°lyozza a magasabb rendŇĪ k√©pess√©geid kialakul√°s√°t. Ha a dantian megfelelŇĎen forog, ekkor a k√∂z√©ppont nem mozdul, azaz nem v√°ltozik a helyzete. √ćgy a technika l√°gy, hat√°sa pedig erŇĎteljes, szinte magukt√≥l j√∂nnek l√©tre a helyes mozg√°sok √©s technik√°k.

Teh√°t a cs√≠pŇĎ direkt csavar√°sa az erŇĎ √°tvitele szempontj√°b√≥l: idŇĎpocs√©kol√°s. A JIN ettŇĎl nem j√∂n l√©tre. √Ėsszhang als√≥-, √©s felsŇĎtest k√∂zt √≠gy nem √°ll fenn. A SONG KUA a cs√≠pŇĎt√°j laz√≠t√°s√°t jelenti, amikor a cs√≠pŇĎnek nem szabad a fizikailag felemelŇĎ mozg√°st v√©geznie. A DANG JIN helyzet√©t be kell √°ll√≠tanod a k√©t t√©rd ir√°ny√≠t√°sa alatt. A cs√≠pŇĎ nyit√°sa √©s kiterjeszt√©se lefel√©, mintha a combcsont "kilazulna" a combnyakb√≥l. TA YAO a h√°t als√≥ r√©sze (tudod, a weilu feletti r√©sz) kiss√© befel√© hajlik, de nem fesz√ľl. A FAN TUN a fen√©k, ellazult, a bal √©s jobb oldal is laza kifel√©.

A l√°bat folyamatosan nyomod lefel√© ahol sem a t√©rd sem a cs√≠pŇĎ nincsen fed√©sben. Akkor √°llsz megfelelŇĎen, ha a cs√≠pŇĎt√°j nem fesz√ľl, viszont a combokban √©rzed az izomfesz√ľl√©st: m√°r ezt tart t√©ged. A cs√≠pŇĎ ellazult √°llapot√°ban erŇĎt tud k√∂zvet√≠teni. K√©t alapmozg√°sa van: v√≠zszintes azaz "Dang Zou Hou Hu" 《襠走后弧》 (a Rou Gong Quan-ban ez a vez√©rk√∂rrel egyezik meg) √©s a f√ľggŇĎleges, azaz "Dang Zou Xia Hu" 《襠走下弧》 (amely a Rou Gong Quan-ban a kisk√∂rrel egyezik meg). Kezdetben az elsŇĎ az, amely a cs√≠pŇĎt√°j√©kot mozgatja. Csak k√©sŇĎbb leszel k√©pes a m√°sodikra. Az elsŇĎ k√∂rn√©l a g√°t egy nyolcast √≠r le (a s√ļlypont√°thelyez√©s jobbra - balra, k√∂rk√∂r√∂sen). A m√°sodik k√∂rt neh√©z meg√©rteni: a cs√≠pŇĎnek √ļgy kell mozognia mint egy ker√©knek, viszont fontos, hogy mind√≠g lent maradjon. A cs√≠pŇĎ bal oldala elŇĎre m√≠g ezzel egy idŇĎben a jobb oldala h√°tra forog √©s viszont. Ez csak akkor fog helyesen mŇĪk√∂dni, ha a l√°bad erŇĎs. A laza √°gy√©kt√°j √©s az √∂sszekapcsolt k√∂r√∂k k√∂vetkezm√©nyek√©nt a l√°bak enyh√©n, spir√°lis alakban mozognak (csak n√©zd a t√©rded). ErŇĎs l√°bak, cs√≠pŇĎiz√ľlet v√≠zszintes √©s f√ľggŇĎleges k√∂rk√∂r√∂s mozgat√°sa, a cs√≠pŇĎ felemelked√©s√©nek leszor√≠t√°sa mik√∂zben nyomjuk a f√∂ldet.

Nos, hogyan lehet a KUA-t megnyitni? nincsen egy olyan gyakorlat sem, amely konkr√©tan a KUA megnyit√°s√°t v√©gzi. A gyakorlatokkal csak ellaz√≠thatod annak k√∂rny√©k√©t. A megnyit√°s csak tudatos gyakorl√°ssal √©rhetŇĎ el, mely mozg√°sban k√∂vetkezik be. Az alapok ment√©n az alapk√∂r√∂ket kell gyakorolnod. Erre a Chan Yuan Gong alkalmas. J√≥ gyakorlat az is, hogy leguggolsz m√≠g az egyik l√°bad kiny√ļjtva magad mellett van - ezt mindk√©t oldalra v√©gzed. A KUA mozg√°s√°hoz k√©pzeld el egy egy labda elford√≠t√°s√°t. A visszatart√≥ k√©pess√©ghez a labda forg√°sa egy dobozban t√∂rt√©nik: a labda oldalai a doboz belsŇĎ fal√°t nyomj√°k. √ćgy a labda folyamatos kapcsolatban √°ll a doboz n√©gy belsŇĎ fal√°val. A labda csak forogni k√©pes a dobozban. Ha a dobozt elmozd√≠tod felfel√©, a labda is elmozdul felfel√© (de nem forog). Ha a doboz tetej√©t kinyitod, meg tudod √©rinteni a forg√≥ labd√°t. Ami csak forog, de mozdul el. Az iz√ľleti forg√°ssal mindig kapcsolatban √°ll a test mozg√°sa. E forg√°s(ok)nak kell ir√°ny√≠tania a test mozg√°s√°t, nem pedig az egyes testr√©szek k√ľl√∂n mozg√°s√°t kell gyakorolnod. A karokat csak a t√∂rzs forg√°sa vezeti, amely a KUA-kon √ľl, melyet pedig a t√©rdek ir√°ny√≠tanak. A KUA-k k√©pesek a folyamatos k√∂rk√∂r√∂s mozg√°sra. Csak a kiegyens√ļlyozott √©s √∂sszehangolt KUA mozg√°s hoz l√©tre k√©pess√©get. A Rou Gong Quan mindk√©t KUA koordin√°ci√≥j√°t ig√©nyli, a KUA feletti ter√ľlet √≠gy ker√ľl terheletlen egyens√ļlyba √©s √≠gy lesz a test √©s a mozg√°s stabil, erŇĎteljes. A megny√≠l√≥ KUA kisebb mint egy milim√©ter. Ha a KUA nyitva van, akkor √°that√≥ eredm√©nyt hoz. Haszn√°lata lehetŇĎv√© teszi az eg√©sz test erej√©nek egy√ľttes alkalmaz√°s√°t, √∂sszek√∂ti a testr√©szeket, lehetŇĎv√© t√©ve az energia √°raml√°s√°t r√∂gz√≠tett fizikai keretek k√∂zt. Hiszen ha a test √∂sszekapcsol√≥dik, apr√≥ v√°ltoztat√°s a KUA-kban hatalmas erŇĎre k√©pes, mert a teljes tests√ļlyt egy adott pontra (v√©gpont) lehet ir√°ny√≠tani. Ha a KUA nincs nyitva, a cs√≠pŇĎmozg√°s olyan lesz, mint egy hast√°ncos mozg√°sa. A ny√ļjt√°sok √©s laz√≠t√°sok gyakorlatai (Rou Gong) a test fizikai felk√©sz√≠t√©s√©ben seg√≠tenek, azonban a KUA nyit√°s√°t laza testtel a k√∂r√∂kkel kell kimŇĪvelni. A KUA megnyit√°sa egy k√©pess√©g, amely elengedhetetlen a magas szintŇĪ minŇĎs√©gi gyakorl√°shoz.

√ögy kell gyakorolnod, hogy meg√©rtsd: minden forog, minden mindenen elfordul egy ponton. Ezzel a Chan Yuan Gong gyakorl√°sa sor√°n tal√°lkozol, de halad√≥ szinten egy tudat√°llapot, amelyet ki kell alak√≠tanod √©s fenntartanod. Fontos, mert a hat√©konys√°g a k√∂z√©ppontt√≥l f√ľgg, ahonnan minden megsz√ľletik, mely k√∂r√ľl minden elfordul. Ha j√≥l gyakorolsz, k√≠v√ľlrŇĎl nem l√°tszik majd a k√∂z√©ppont. Az ellenf√©l sem l√°thatja meg ez√©rt keresni fogja de nem tal√°lja majd. Minden mozg√°sn√°l, minden technik√°n√°l a k√∂z√©ppontnak meg kell lennie, ami abban az adott pillanatban sz√ľletik meg - a gondolat √©s a technika okozatak√©nt. Ha nem fejleszted ez a tudatoss√°got √©s koordin√°ci√≥t, nem j√∂n l√©tre megfelelŇĎ k√∂z√©ppont a mozg√°sodban. Mindenki l√°tni fogja, √≠gy a technik√°k tartalma sil√°ny lesz. Ha nem hozol l√©tre tudatosan k√∂z√©ppontot, akkor az nyilv√°nval√≥ lesz az ellenf√©l sz√°m√°ra. Ňź maga hozza l√©tre majd benned az Ňź technik√°ival, amely k√∂r√ľl te fogsz elfordulni. Az egyens√ļly ez√©rt nagyon fontos: ez egy k√∂rk√∂sen v√°ltoz√≥ √°llapot: Yin √©s Yang, Kem√©ny √©s L√°gy. Ha nincs meg a val√≥di egyens√ļlyod, nincs meg a k√∂zeped, a form√°id √©s a mozg√°sod nem lesz megfelelŇĎ. Ha a karjaid mindentŇĎl f√ľggetlen√ľl mozognak, de nincs kapcsolat a test egys√©g√©vel mert nincs k√∂z√©ppont. A dantian nem √ľl a KUA-kon, a cs√≠pŇĎ helytelen√ľl forog, ezek a hib√°k l√°that√≥ak √©s nyilv√°nval√≥ak. Visszavezetnek oda, hogy igenis ismerd fel a KUA-k megker√ľlhetetlen szerep√©t √©s helyes haszn√°lat√°t, a t√©rdek ir√°ny√≠t√°s√°t, a cs√≠pŇĎ terheletlens√©g√©t, a dantian tudatoss√°g√°t √©s a felsŇĎtest telejes koordin√°ci√≥j√°t.

Javasolt irodalom

feltöltés alatt...
...
...
...


Xiao Feng Cserkész Gábor Mester @ Xing Long Tang
Rou Gong Quan tanítások és gyakorlati alkalmazások I 2016 v2, második kiadás.
Ha hib√°kat, megjelen√©si vagy egy√©b probl√©m√°kat tal√°lsz, √≠rj nek√ľnk:
master KUKAC rgm PONT hu I web: www.kinainfo.hu és www.rgm.hu

vissza | ❀ index | ❀ harcmŇĪv√©szeti jegyzetek √©s publik√°ci√≥k0

XING LONG TANG 醒龙堂 中国武术研究会 | Honorary President: ZHANG ERYU Grandmaster | Master: XIAO FENG | Contact us: master [at] rgm.hu
Member of Hungarian Traditional Gong-Fu and Wushu Federation | HQ & Cultural Xchange: CHINESE ART CENTER 匈中文化交流中心.
Your use of this website is subject to, and constitutes acknowledgement and acceptance of, our Terms & Conditions @ 1995-2017
How you may Enhance your Health, Combat Efficiency, Mental Freshness and Spiritual Joy through autentic Gong Fu and Chan Teachings