KEZD’LAP | ROU GONG QUAN | QI GONG | MESTEREK | ISKOLŃNK | GYAKORLŃSOK | …LETM”D | LET÷LT…SEK
buddhist martial art    chan gong rou quan   
XING LONG TANG - ROU GONG QUAN 《柔功拳》
nem az a fontos, amit létrehozol (forma),
hanem az, amivé közben válszAz autentikus kung-fu 《传统功夫》 gyakorl√°sa hagyom√°ny, mely k√©pess√©g fejleszt√©s√©rŇĎl, k√©szs√©gek kialak√≠t√°s√°r√≥l sz√≥l: rendszeres gyakorl√°s√°val ismered meg tested ar√°nyait, megtanulsz vel√ľk hat√©konyan dolgozni. Tudatoss√°god is m√©ly√ľl: meg√©rted, hogy mi az erŇĎ √°tad√°s√°nak m√≥dja, hogyan leszel hat√©konyabb. A k√ľzdŇĎsportban a (m√°sokon val√≥) gyŇĎzelem fontos, az autentikus kungfu gyakorl√°s√°val saj√°t magadon dolgozol: a belsŇĎ energi√°k mozg√≥s√≠t√°s√°val hogyan leszel teljesebb, √∂sszhangban.

"柔功拳则刚柔相济,内外兼修,它以修身养性为宗旨,以养气修心为始终,以拳贯禅机,柔功拳归一为极至,回归自然、随心所欲。小则有防身自卫之安,大则有强筋壮体、健神清心、延年益寿之效。"

A Rou Gong (Quan) egyetemes, ak√°r a Qin Na 《擒拿》. Minden fesz√≠t√©s, megragad√°s, dob√°s √©s azokb√≥l val√≥ szabadul√°s Qin Na technika. Valamennyi tradicion√°lis ir√°nyzat tartalmaz Qin Na elemeket is, melyek az adott st√≠lus harcmodor√°hoz illeszkedve n√∂velik azok hat√©konys√°g√°t. √Čpp √≠gy, valamennyi st√≠lus tartalmaz Rou Gong m√≥dszereket, melyek a harcmodorhoz illeszkedve n√∂velik azok hat√©konys√°g√°t. A Rou Gong Quan a tiszta, egyszerŇĪ autentikus technik√°kat √∂leli fel. Ez√©rt b√°rki sz√°m√°ra tanulhat√≥, b√°rmely st√≠lust gyakorl√≥nak t√∂bbletet ny√ļjt saj√°t st√≠lus√°nak gyakorl√°sa sor√°n.


A stílusról és a hozzá kapcsolódó tanításokról számos érdekes tanulmányt érhetsz el a logóra klikkelve.

ROU GONG QUAN 《柔功拳》

Nem konfrontat√≠v st√≠lus, elsŇĎsorban √∂nv√©delmi alkalmaz√°sokat tartalmaz: nem a m√°sik megsemmis√≠t√©se a fontos, hanem a t√°mad√°s elvezet√©se. A buddhista Rou Quan 《柔拳》 egyik form√°ja, mely k√∂rk√∂r√∂s mozg√°sa ebben a st√≠lusban egyenes vonal√ļ, r√∂vid technik√°kkal eg√©sz√ľlt ki. Legfontosabb jellemzŇĎje ‚Äěa l√°gys√°g √©s kem√©nys√©g egy√ľttes alkalmaz√°sa‚ÄĚ, melyek √∂sszhangja v√°ltoz√≥ dinamik√°t hoz l√©tre. Megk√∂veteli a koncentr√°ci√≥t √©s a kiv√°l√≥ idŇĎz√≠t√©st. A kirobban√≥ technik√°i k√ľl√∂n√∂sen elŇĎny√∂sek azok sz√°m√°ra, kiknek sz√ľks√©g√ľk van felgy√ľlemlett fesz√ľlts√©g√ľk, vagy t√ļlfŇĪt√∂tt √©rzelmi √°llapotuk felold√°s√°ra. √Čl√©nk √©s k√∂z√©p-m√©ly √°ll√°st k√≠v√°n. Autentikus gyakorl√°sa ment√©n a gyors technik√°k alkalmaz√°sa kitolhat√≥, f√≥kusz√°lva a l√°gyabb alkalmaz√°sokra. Gyakorl√°sa a legt√∂bb embernek megfelelŇĎ: a fiatalabb gener√°ci√≥ a magasabb fizikai √°ll√≥k√©pess√©get gyorsabban el√©ri, a fittebb emberek jobban kihaszn√°lj√°k a kialakult k√©pess√©geket. Az idŇĎsebb gener√°ci√≥nak visszaadja a mozg√°s szabads√°g√°t, megerŇĎs√≠tve az eg√©szs√©ges kiegyens√ļlyozott √©letvitelt. Zhang Mester rendhagy√≥ munk√°ss√°g√°val v√°lt megismerhetŇĎv√© haz√°nkban, a Xing Long Tang -ban e hagyom√°nyokat t√∂bb mint 25 √©ve ŇĎrizz√ľk.

A legenda szerint a Tang Dinasztia korai √©veiben (~ 600') Mui Fa San Yang szerzetes egy napon a gyakorl√°sr√≥l elm√©lkedett, elk√©pzelve e k√∂rk√∂r√∂s mozdulatait. Ny√ļjt√≥z√≥, csavarod√≥ s√°rk√°nyt l√°tott, mely gyakorl√°saiban inspir√°lta. A mozg√°st √©s technik√°kat rendfŇĎn√∂ke Ding Yang fejleszgette. A Rou Gong gyakorl√°s ment√©n sz√ľletett meg az "erŇĎder√©k", a "k√∂relm√©let", a "kirobban√≥ erŇĎ"-, majd k√©sŇĎbb a "jin (, erŇĎ) alkalmaz√°s√°nak" k√©pess√©gei.

  柔中之刚为真刚,刚中之柔为真柔 释永坡 | 1926 - ]
  A l√°gy megb√ļjik a kem√©nyben, a kem√©ny megb√ļjik a l√°gyban.

  Shi Yongxin Ap√°t

Az 1700-as √©vek k√∂zepe k√∂r√ľl a Gang Rou Fa 《刚柔法》 √©s Fa Jin 《發勁》 k√©pess√©gekre √©p√≠tve j√∂tt l√©tre a Rou Gong 《柔功》 Quan 《拳》 sz√≥fordulat. Egyenes vonal√ļ, hat√°rozott k√©ztechnik√°k eg√©sz√≠tett√©k ki a Chan szerezetesektŇĎl tanult technik√°kat. A Rou Gong Quan st√≠lust a Chan h√≠vŇĎi k√∂z√∂ss√©g fejlesztette K√≠na k√∂z√©p-keleti r√©sz√©n (Zhejiang, Fujian, Jiangxi tartom√°nyok), amely egyes besz√°mol√≥k szerint m√°r a korai Qing idŇĎszakban (~1600-as √©vek m√°sodik fele) √∂n√°ll√≥ mŇĪv√©szet volt. Gyakorl√°suk √°tmenet volt a kem√©ny √©s l√°gy ir√°nyzat√ļ st√≠lusok k√∂zt: egyenes-, szŇĪken k√∂rk√∂r√∂s alkalmaz√°sait lass√ļ-gyors egym√°sba fordul√≥ dinamika jellemezte. 1980-as √©vekben a st√≠lus visszat√©rt a Kolostorba, jelenlegi kolostori megnevez√©se: Chan Gong Rou Quan.

  外功拳主刚。内功拳主柔。柔中之刚为真刚,刚中之柔为真柔。
  A k√ľlsŇĎ gyakorl√°s elsŇĎdelegesen kem√©ny. A belsŇĎ gyakorl√°s elsŇĎdelegesen l√°gy (rugalmas). Csak a rugalmas tud kem√©nny√© v√°lni √©s csak a kem√©ny tud l√°gy lenni.

  Zhang Mester

A st√≠lus keletkez√©s√©t a Tang-kor 600-700-as √©vek fordul√≥j√°ra, a Shaolin Kolostorra tessz√ľk. A harcmŇĪv√©szet vil√°g√°ban besorol√°sa (√©szak) d√©li, √°tmeneti st√≠lus. Mitikus alap√≠t√≥ja Hui Ke Ap√°t nyom√°n Ding Yang szerzetes volt. FejlŇĎd√©se, mai ismert form√°j√°nak kialakul√°sa Chan h√≠vŇĎi k√∂rben t√∂rt√©nt a Qing korban.

A st√≠lus m√©lyebb √©s √°tfog√≥bb bemutat√°s√°t a tanulm√°nyok k√∂zt, a Rou Gong Quan ‚Äď Hajl√©kony Munka St√≠lusa 《柔功拳》 c. lapon ismerheted meg.

A stílus neve

...sok jelent√©st hordoz√≥ nyelvi fejt√∂rŇĎ. Sz√≥ szerint magyar ford√≠t√°sban: "Rugalmas ErŇĎ √Ėkle", de ismert a "Hajl√©kony Munka St√≠lusa" magyar √°tirat. A Rou 《柔》 l√°gyat, rugalmast, befogad√≥t, tov√°bbad√≥t jelent, amelyhez a k√∂rk√∂r√∂ss√©g tartozik. A Gong 《功》 pedig a munk√°t jel√∂li a k√≠nai nyelvben, mely kifejez√©s a ‚ÄěbelsŇĎ‚ÄĚ kitart√≥ mŇĪvel√©s√©re utal, de a k√≠nai nyelvben a kem√©nyet is jelenti. A Rou Gong 《柔功》 √©rtelmez√©se a "lazas√°g el√©r√©s√©t c√©lz√≥-, v. l√°gys√°ggal v√©gzett gyakorlat", √∂sszefogva a laz√≠t√≥-ny√ļjt√≥-, √©s qi gong m√≥dszereket. √Ātvitt √©rtelemben a st√≠lus gyakorl√°s√°nak jelleg√©t, v√©grehat√°s√°nak dinamik√°j√°t jel√∂li: a laza test k√∂rk√∂r√∂s form√°i k√©pesek kiemelkedŇĎen kem√©ny√© v√°lni, l√©trehozva ezzel a k√©t v√©glet √∂sszhangj√°t (ld: Gang Rou Fa 《刚柔法》). M√≥dszertan, mely harcmŇĪv√©szeti k√©pess√©gek kialakul√°s√°hoz vezet.

Kem√©ny √©s l√°gy egyidejŇĪs√©ge

K√∂rk√∂r√∂s √©s l√°gy mozg√°s az energia tov√°bb√≠t√°s√°ra alkalmas. A kombin√°ci√≥k a cs√≠pŇĎ helyes haszn√°lat√°val elvezet√©sekre √©s kis t√°vols√°g√ļ, nagy erejŇĪ √ľt√©sekre k√©pesek (ez volt az eredeti "Tong Bi" 《通臂》 (=kereszt√ľl a karon) haszn√°lat√°nak m√≥dszere is). Az elvezet√©sek a t√°mad√°s energi√°j√°t k√©pesek k√∂rk√∂r√∂sen visszaford√≠tani, a test hat√°rozott k√∂r√∂n, a k√∂z√©p megtart√°s√°val mozdul. A "kirobban√≥ erŇĎ" csak a cs√≠pŇĎ tudatos haszn√°lat√°val hozhat√≥ l√©tre. Val√≥j√°ban ez jelenti a l√°gy (belsŇĎ) √©s kem√©ny (k√ľlsŇĎ) egy√ľttes alkalmaz√°s√°t.

  内外相合这是柔功
  BelsŇĎ √©s K√ľlsŇĎ √∂sszhangja, ez a Rou Gong Quan

Gyakolr√°s tematik√°ja

  Megismered a helyes alapokat, felfedik a helyes módszereket.
  A helyes m√≥dszerek lehetŇĎv√© teszik a qi gyŇĪjt√©s√©t.
  A qi gyŇĪjt√©s√©nek tudatoss√°ga t√≠zezer tapasztalat, megjelenik a mozg√°sban megemelve a Shen-t.
  E mozg√°s √∂sszhangba hozza a Yin √©s Yang minŇĎs√©geket.
  Yin √©s Yang minŇĎs√©geinek √∂sszhangj√°b√≥l Fajin sz√ľletik
  Fa Jin és a Formák eggyé vállnak.

12 l√©pcsŇĎbŇĎl √°ll√≥ tematik√°ja 《正规训练的十二级》 az (adott "harci" szitu√°ci√≥hoz val√≥) alkalmazkod√°s mŇĪv√©szet√©t hangs√ļlyozza. A mozg√°s a term√©szetes reflexek-, az √∂szt√∂n-, a sz√°nd√©k √©s a hat√©kony koordin√°ci√≥ ment√©n val√≥sul meg.

1-3 szakasz: Alapok. 《基本理论基本功》

A gyakorl√°s a Rou Gong alapokkal √©s a H√°rom BelsŇĎ Gyakorlat megismer√©s√©vel kezdŇĎdik. Ez jel√∂li ki az ir√°nyt: a kem√©ny √©s merev test a dinamikus k√∂r√∂k ment√©n laz√°v√° v√°lik. Az alaptechnik√°k √©s azok kombin√°ci√≥i adj√°k a k√ľlsŇĎ technik√°kat. Az alapelvek meg√©rt√©s√©n kereszt√ľl a Ji Ben Shou Fa 《基本手法》, Ji Ben Bu Fa 《基本步法》, Ji Ben Tui Fa 《基本腿法》, Quan Tao 《拳套》 gyakorlatokkal telik az idŇĎ.

Zhang Mester szerint az alapok megértése három pilléren nyugszik:

 • Rendszeres ❀ medit√°ci√≥ (坐禅), elm√©ly√ľl√©s.
  也即静坐,通过身、心、呼吸的调整,观境、专注、凝心地修炼,以达寂无他念,性静神清的禅定。通过深呼深吸,使内脏各器官得到充分的运动和按摩、疏通,使阴阳合一,水火即济,以达练精化气、练气化神、练神还虚、练虚合道,与虚空同体。
 • Zhan Zhuan (站桩) gyakorlatok.
  站桩:是练武的基础,有未习武先站桩之说,它能使气贯丹田,改换浮力、虚力。随着呼吸的开合、松紧、沉浮,自然缓慢地推动腋下、肘、手至全身外形的收放、改变和延伸,而感受静中之动所产生的无量无边的爆发力。并使全身之力贯注于一点,凝聚一起任由施用,更好地静心领悟吐气用力之学。
 • ErŇĎ kimunk√°l√°sa (发力).
  发力也即功力练习,就是在桩功的基础上,配合呼吸使外形延伸和变化。经过长期的演练,领悟对外来力度、重心、方位的判断,自然形成一种条件反射,内外诸法相合形成无量无边的爆发力。

4-6 szakasz: Halad√≥ gyakorl√°s. 《高级功内功法》

Hangs√ļly az egyszerŇĪ kombin√°ci√≥k k√∂rk√∂r√∂ss√©g√©nek-, √©s a v√©gpontban kirobban√≥ erŇĎ √∂sszhangj√°n van. Ennek gyakorl√°sa r√∂vid formagyakorlatok ment√©n t√∂rt√©nik, ahol a rugalmass√°g √©s az erŇĎ egy√ľtt van jelen. A k√∂rk√∂r√∂ss√©g a Chan Yuan Gong √©s Liu He Gong alapj√°n az Oroszl√°ngoly√≥ gyakorlatokban 《柔功狮球气功》 m√©ly√ľl el. InnentŇĎl kezdŇĎdik az akt√≠v fegyveres gyakorl√°s is (Bot 《南棍》, guandao 《关刀》, szabja 《刀》, de megeml√≠tj√ľk m√©g a l√°ndzsa 《槍》 √©s az egyenes kardot 《劍》 is.)

  以形为效,以呼吸为功,以运柔而刚,化刚而柔为主旨,以刚柔相济为极致。及其妙用则时刚时柔,半刚半柔,遇虚则柔,遇实则刚,柔退而刚进,刚左而柔右,刚在他力前,柔在他力后,无刚无柔,亦刚亦柔,虚实同时。纯乎于心,猝然临敌,随机而动,变化无方,看似柔弱遇之则刚猛。

  Zhang mester tanítása

7-9 szakasz: Halad√≥ gyakorl√°s - a "Rugalmas ErŇĎ √Ėkle" 《高级功柔功拳》

R√∂vid √©s gyors k√©zkombin√°ci√≥k-, Gang Rou Fa 《刚柔法》 √©s Fa Jin 《發勁》 alkalmaz√°sok. R√∂vid mintagyakorlatok - rugalmas elvezet√©sek: a kombin√°ci√≥k kifinomult tanul√°s√°nak idŇĎszaka: l√°gy √©s kem√©ny-, Yin √©s Yang √∂sszhangja, a v√°ltoz√°s hat√°s√°nak megfigyel√©se. Ez az sz√©p idŇĎszak a k√ľzdelmi alkalmaz√°sok meg√©rt√©s√©re ir√°nyul. A Rou Gong Quan gyakorl√°s√°val k√©pes leszel a belsŇĎ energia kiegyens√ļlyoz√°s√°ra, a harm√≥nia fenntart√°s√°ra, a hat√©konys√°god drasztikus n√∂vel√©s√©re.

Zhang Mester tanítása szerint a Rou Gong Quan alkalmazása három pilléren nyugszik:

 • Forma/taktika (招法).
  招法也是功法练习的一种,即技巧专项训练,也可以说这些功法是套路的重要组成部分,精华所在,更利于实战,应深究其理。做到练时无人似有人,用时有人似无人,养成一种良好的实战意识,从中拥有机巧的变化,敏捷的速度,浑厚的功力,忘我的境界。
 • Alkalmaz√°sok (运用).
  运用: 就是在拥有完善的心理,熟练的技艺和一定的功力情况下的实战练习。从灵活取势、变化合理的摹拟练习,到自然运用、不拘一格的实战,去悟其中技巧的变化、步法的移动、距离的调整、力量的发挥、呼吸的配合、战术的安排、整体的协调、思维的反应与本能的发挥。招是死的,用是活的,要根据具体情况把握时机,灵活运用。
 • Rutin (套路).
  套路:各种招式的组合。它能使各部得到综合性的锻炼,它以意导气、以气引力、以力催形、以形养神、以神见性、以性成拳、以拳即心、以心而冥。它动作缓慢柔和,是很好的柔身之法,又能很好地领会拳中的玄妙之理,还能使气血顺、内气足、经络通。它技法巧妙,它爆发力强。

BŇĎvebben az: ❀ √ćgy gyakorlok... (sz√≥beli tan√≠t√°sok jegyz√©ke) lapon olvashatsz.

10-12 szakasz: Mester - gyakorolni, átérezni, eggyé válni. Példát mutatva tanítani.

Magas szintŇĪ gyakorl√°sra f√≥kusz√°l. A fegyveres form√°kban a fegyvert erŇĎk√©nt-, a testet pedig l√°gys√°gk√©nt √©rtelmezi, ahol a csere szempillant√°s alatt v√©gbemegy. Yang -b√≥l sz√ľletŇĎ Yin √©s Yin -ben megcsillan√≥ Yang √°llapota az √Ėr√∂k√∂s V√°ltoz√°s, a kisz√°m√≠thatatlan energia. Az erŇĎ √©s a l√°gys√°g hat√°sos kombin√°ci√≥j√°b√≥l v√©g√ľl megsz√ľletik a st√≠lusra jellemzŇĎ rugalmas v√°ltoz√©konys√°g.

❀ ❀ ❀

K√∂sz√∂nj√ľk, ha megosztod ezt a lapot.


❀ ❀ ❀
0

AWAKE DRAGON AUTENTIC GONGFU SCHOOL - Member of Traditional Gongfu and Wushu Federation
Honorary President: Zhang Eryu Grandmaster I Master: Xiao Feng I Contact us: master [at] rgm.hu
Your use of this website is subject to, and constitutes acknowledgement and acceptance of, our Terms & Conditions
All Rights Reserved 1995-2017 I Cultural Xchange: CHINESE ART CENTER.